Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Обезбедити услове за одрживи повратак интерно расељених на Космет

Обезбедити услове за одрживи повратак интерно расељених на Космет

Београд/Подгорица, 25. новембар 2017. године – Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Душан Козарев изјавио је данас да су у протекле две деценије услови за одрживи повратак интерно расељених на Космет били веома лоши, што је определило велики број расељених за интеграцију у места расељења.

Козарев је у Подгорици, на састанку „Скопске иницијативе“ за решавање проблема расељених са Косова и Метохије, нагласио да повратак мора остати равноправна опција трајног решења.

Управо чињеница да и након толико година још увек постоје расељени који изражавају спремност да се врате на Косово и Меотхију, што говори искуство наше Канцеларије, али и резултати анкетирања УНХЦР-а спроведеног у 2016. години, обавезује све нас да обезбедимо услове за одрживи повратак, указао је он.

Према његовим речима, разлози који су довели до успостављања овог регионалног процеса додатно аргументују потребу за моделом пројекта повратка који спроводи Канцеларија за Косово и Метохију, познатог као "Сунчана долина".

Козарев је нагласио да је неопходна устаљена размена информација и учестала сарадња кроз формат Скопске иницијативе, али и донаторска подршка како би се убрзао процес долажења до конкретних и одрживих резултата.

Он је изразио жаљење због чињенице да су у процесу повратка интерно расељених и даље присутни сви раније истицани проблеми везани за безбедност, имовину и приступ правима.

Хапшења расељених лица и повратника на основу пријава комшија, најчешће узурпатора њихове имовине, 18 година након прогона, указује на организовану активност са циљем опструкције повратка и повраћаја имовине, упозорио је Козарев.

Сама хапшења, како је указао, спровођена су непотребно брутално, пред другим расељенима и члановима породице и одређиване су мере притвора, а све то има ефекат застрашивања расељених лица и одвраћања од повратка или покушаја повраћаја своје имовине.

Према његовим речима, неопходно је да ОЕБС, УНХЦР и друге релевантне мисије на Космету прате овакве случајеве, да се пронађе системско решење које би подразумевало санкције за лажне оптужбе, компензацију за оштећеног и адекватну кампању на локалном нивоу, како би се стало на пут овој пракси.

Такође, како је подвукао, поменте мере је неопходно спровести како би се отклонио утисак да Приштина пружа подршку узурпаторима и повратило поверење расељених у могућност остваривања и заштите њихових права на Косову и Метохији.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs