Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Децу превентивно учити здравим стиловима живота

Децу превентивно учити здравим стиловима живота

Београд, 22. новембар 2017. године – Главни истраживач за Србију у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Јелена Гудељ Ракић саопштила је данас да је 17 одсто ученика у школама било једном или више пута жртва вршњачког насиља, а 15 одсто њих је злостављало другог ученика.

Фото: tanjug.rs
Гудељ Ракић је, представљајући резултате пилот националног истраживања „Понашање у вези са здрављем код деце школског узраста“ (Health behaviour in school-aged children – HBSC), у поменутом институту, навела да је сваки десети ученик био изложен некој врсти дигиталног насиља, а 12 одсто њих је рекло да су њихове неприкладне фотографије објављене на интернету.

Она је додала да је, што се тиче употребе цигарета, готово сваки трећи ученик (31,5 одсто) у првом разреду средње школе бар једном током живота пушио, док је скоро сваки други ученик петог, седмог разреда основне школе и прве године средње школе пробао алкохол, а четвртина ученика се опила бар једном у животу.

Марихуану је, како је навела, током живота бар једном пробало 12,5 одсто ученика првог разреда средње школе, док је два одсто средњошколаца свакодневно употребљава.

Према њеним речима, око 23 одсто ученика првог разреда средње школе, готово сваки четврти, имао је сексуалне односе, и то осам одсто девојчица и 36 одсто дечака, док се скоро половина њих изјаснила да су прво сексуално искуство имали са 15 година.

Што се тиче гојазности, највише прекомерно ухрањених је међу дечацима седмог разреда око 26 одсто, док је гојазних у петом разреду 19 одсто, додала је она.

Гудељ Ракић је истакла да је истраживање показало да се 38,4 одсто ученика изјаснило да не воли школу, а позитивније мишљење о школи имају генерално девојчице, као и ученици петог разреда.

Директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић нагласила је да су оваква истраживања важна за планирање превентивних активности.

Јовановић је напоменула и да се Србија прикључила међународној мрежи земаља које то истраживање спроводе сваке четири године и да ће наредно истраживање бити на пролеће.

Државни секретар Министарства здравља Мехо Махмутовић рекао је да Министарство здравља акценат ставља на превенцију, као и да је потребно децу учити здравим стиловима живота.

Нама је важно да сагледамо тренутно стање да бисмо могли да делујемо и планирамо активности, нагласио је Махмутовић.

Он је указао на то да је важан узраст у којем је урађено истраживање, јер пети и седми разред и прва година средње школе је узраст када почињу нездрави стилови живота који могу бити опасни.

Фото: tanjug.rs
Координатор Јединице за превенцију насиља Министарства просвете Биљана Лајовић истакла је да је Институт Батут истраживање спровео у сарадњи са Министарством здравља и Министарством просвете.

Лајовић је нагласила да је приоритет ресорног министарства заштита деце од насиља, да су процедуре важне, али да се деца морају учити и здравим стиловима живота, указавши на то да сви очекују брза решења, што је немогуће, али да је важно бити упоран.

Министарство просвете је усвојило Закон о основама система образовања и васпитања где се инсистира на одговорности. Систем показује одговорност, али морамо да јачамо и капацитете породице, нагласила је она.

Представник Светске здравствене организације и шеф Канцеларије у Србији Жофија Пустаи навела је да је лакше радити на превенцији него на последицама, те да истраживања томе и служе како би се дефинисале превентивне активности.

Пустаи је пренела позитивна искуства земаља у којима се истраживање годинама ради, те је тако Немачка, чим је приметила да расте употреба газираних пића са алкохолом код ученика, увела посебан порез и забранила продају младима.

Такве мере, како је рекла, у последњих десет година дале су позитивне резултате.

Пилот национално истраживање о здравственом понашању школске деце, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља и Светске здравствене организације, реализовао је тим Института за јавно здравље Србије, који је носилац овог истраживања за Србију, током априла и маја 2017. године.

Основни циљ истраживања јесте добијање података о знању, ставовима и понашању у вези са здрављем деце и младих узраста 11, 13 и 15 година.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs