Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Што пре усвојити закон о родној равноправности

Што пре усвојити закон о родној равноправности

Београд, 18. новембар 2017. године – Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије у потпуности подржава залагање председнице Владе Ане Брнабић да закон о родној равноправности, који је сада у фази нацрта, буде усвојен што пре.

Фото: Танјуг

Потпредседник Владе и председник Координационог тела Зорана Михајловић истакла је да је ова подршка закону јасан сигнал да ће наша земља ускоро добити модеран и европски закон који ће довести до веће равноправности жена него што је имамо данас, за шта се Координационо тело годинама залаже.

Нећу погрешити ако кажем да је за све жене и мушкарце у Србији, и све оне који сматрају да нам треба равноправније друштво, веома значајно да чују председницу Владе Србије Ану Брнабић како каже да нам је што пре потребан закон о родној равноправности, навела је она.

Михајловић је подсетила на то да се Нацрт закона о родној равноправности, на којем су готово три године радили Координационо тело, стручне и невладине организације и који је добио подршку како министарстава, тако и више од 100 удружења и организација, више од два месеца налази на доради у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је изразило одређене сумње у његову спроводивост.

Она је подсетила на то да је, као овлашћени предлагач закона о родној равноправности, почетком септембра препустила овај нацрт управо Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања како би што пре предложили решења за оне делове закона на које су имали замерке.

Али, до данас нисмо добили никакав одговор који су делови закона спорни и који су предлози овог министарства како би се он побољшао и коначно усвојио, указала је Михајловић.

Она је истакла да закон о родној равноправности не само што ће донети женама већа права, већ предвиђа и превентиву у смањењу насиља над женама и децом.

Последњих дана и месеци сви смо сведоци појачаних напада како на жене од стране појединих црквених великодостојника, тако и насиља међу најмлађима. Истовремено, његово спровођење не подразумева нова запошљавања и оснивање нових тела, навела је Михајловић.

Она је рекла да ће усвајање закона о родној равноправности у парламенту бити још један велики подстрек не само Координационом телу, већ и читавом друштву да још више ради на стварању бољег, праведнијег и хуманијег друштва.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs