Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Одржан караван образовања „Дух младости“ у Чачку

Одржан караван образовања „Дух младости“ у Чачку

Чачак, 18. новембар 2017. године – Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Габријела Грујић изјавила је данас да је Чачак први град који је караван образовања „Дух младости“ посетио након усвајања Закона о дуалном образовању.

Фото: mpn.gov.rs

Грујић је, на отварању каравана, истакла да је усвајање тог закона веома важно јер техничко-технолошки развој напредује великом брзином, па је потребно модернизовати образовне профиле како би млади добили квалитетно знање и постали запошљиви одмах након формалног образовања.

Она је нагласила да се овим законским решењем, између осталог, у процес учења кроз рад уводе и инструктори, који су лиценцирани и имају положене дидактичко-педагошке вештине, а заједно ће са наставницима практичне наставе учествовати у образовном процесу и дати младима могућност да стекну потребан квалитет знања.

Грујић је указала на то да Чачак има велики потенцијал у дуалном образовању, јер су ове године модернизовани бројни дуални профили, међу којима су и модни кројач, бравар-заваривач, трговац и оператер машинске обраде, који су имплементирани у тамошњим средњим стручним школама.

Фото: mpn.gov.rs

Такође, како је навела, потенцијал је и у умрежавању са компанијама као што су „Максима“, „Тифани“, „П. С“ у подручју текстилства, као и компаније из Лучана у подручју наменске индустрије.

У име Привредне коморе Србије и компаније „Трендтекс“ присутнима се обратила Суанита Челебић, која је истакла да је главни задатак привреде да током школовања у дуалном систему образовања образује младе који ће имати знања које ће им омогућити да се одмах запосле у компанијама, буду партнери компанија или да отворе приватне предузетничке радње.

Она је нагласила да је главни циљ привреде и целе државе да се смањи незапосленост младих људи од 18 до 25 година.

Манифестацији је присуствовао и помоћник градоначелника Чачка за друштвене делатности Владан Милић, који је истакао да је Чачак био укључен у процес дуалног образовања од самог почетка.

Милић је рекао да је учешће локалних компанија и школа у систему дуалног образовања кључно за школовање деце која ће након тога имати обезбеђено радно место.

На каравану „Дух младости“ у Чачку учествовале су Средња школа „Драгачево“ из Гуче, Економска школа из Чачка, Машинско-саобраћајна школа, као и Машински факултет из Краљева, компаније из Лучана („Максима“, „Наменска“, „МБ Фапромал“, „Индустријски комбинат Ливница“) и Чачка („Атеник комерц“ д.о.о. и „Тифани“), наводи се у саопштењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs