Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Потребна снажна визија о будућности Космета

Потребна снажна визија о будућности Космета

Нови Сад, 17. новембар 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић указао је данас да ће мобилизација интелектуалне јавности у Србији за унутрашњи дијалог о Космету допринети јачању капацитета Србије да се бави тим проблемом.

Фото: Танјуг

Ђурић је на округлом столу „Косово и Метохија: јуче, данас, сутра“, који је, у организацији Матице српске у Новом Саду, одржан у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, рекао да је та институција државотворна установа Србије и српског народа, а тиме и једна од најпозванијих да окупи умне људе који имају шта да кажу по питању Косова и Метохије.

Он је подсетио на то да су се у тој установи давне 1864. године, када је уједињење Срба у српску државу изгледало као далеки и неостварив сан, окупљали српски интелектуалци и национални радници, спремни да уложе све своје капацитете, знање и енергију, да би до тога дошло.

То су били људи који су имали визију и због тога је ово право место да разговарамо о Косову и Метохији, јер нам је и данас потребна снажна визија како да се као друштво носимо са тим проблемом, истакао је Ђурић.

Он је истакао да се пажња међународне заједнице великим делом усмерава на питање доношења правно обавезујућег документа у вези са Косовом и Метохијом, те да је раније председник Србије Александар Вучић саопштио да то неће бити нимало лако.

Србија своју борбу за Косово и Метохију наставља и циљ је да оне који не мисле као ми у међународној заједници што је могуће више приближимо нашим ставовима и упознамо их са ситуацијом везан за стање људских права српског народа на Косову и Метохији, а о чему се недовољно говори, навео је Ðурић.

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић је рекао да околности у којима се води данашња политка у Србији када је у питању Косово и Метохија нису нимало лаке, оне су пуне изазова и притисака и ти притисци су присутни дуги низ година.

Србија води једну изузетну активну борбу, у околностима када су маневарске могућности изузетно мале и тешке, оценио је Селаковић.

Председник Матице српске Драган Станић је подсетио на то да се институција којој председава одавно бави питањем Косова и Метохије, те да је од самопроглашења косовске независности, Летопис Матице српске пет година заредом подсећао српски народ на то како би се требао односити према новонасталој ситуацији у јужној српској покрајини.

Радна група за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији наставиће одржавање округлових столова у градовима Србије.

Како је раније најавио председник Србије Александар Вучић, унутрашњи дијалог би требало да добије конкретне закључке у марту наредне године.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs