Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Војна сарадња са великим силама уз очување неутралности

Војна сарадња са великим силама уз очување неутралности

Београд, 17. новембар 2017. године – Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће Војска Србије и убудуће унапређивати сарадњу са оружаним снагама САД, али да ће истовремено чувати и своју војну неутралност.

Фото: Танјуг

Вучић је после заједничке вежбе падобранских снага Србије и САД рекао да је Војска Србије показала да може да дејствује у свим условима, истовремено исказавши захвалност америчким партнерима због тога што су, на његову молбу прошлог лета, прихватили да се организује заједничка падобранска вежба.

Та активност, како је истакао, има двоструки значај – један је заједничка обука и искуство, а други је сарадња и партнерство.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат оценио је да су заједничке вежбе две војске важне за интероперабилност снага, али и симбол развијања добрих односа.

Према његовим речима, амерички падобранци су били импресионирани српским колегама и начином на који обављају задатке.

Фото: Танјуг

Десантним скоком, на спортском аеродрому Лисичји јарак завршена је петодневна вежба српских и америчких падобранаца „Зима 2017“.

Након успешно реализоване вежбе српски и амерички војници разменили су падобранске знаке, а најстаријима по чину у обе војске знаке су уручили министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин и амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Заједничкој вежби присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић, као и страни војни изасланци акредитовани у Србији.

Претходних дана припадници 63. падобранског батаљона, Противтерористичког батаљона и 72. извиђачко-диверзантског батаљона Специјалне бригаде Копнене војске Републике Србије, заједно с америчким колегама из 173. падобранске бригаде Европске команде оружаних снага САД, која је размештена у Рамштајну и Вићенци, реализовали су припреме на земљи и два заједничка скока.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs