Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Специјална болница "Свети Сава" добија савремени скенер

Специјална болница "Свети Сава" добија савремени скенер

Београд, 14. новембар 2017. године – Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар најавио је, током обиласка Специјалне болнице "Свети Сава" у Београду, да ће та здравствена установа сутра добити савремени скенер, који ће бити у функцији од 1. децембра.

Фото: Танјуг

Лончар је навео да ће тиме та болница имати два ЦТ апарата, што ће побољшати дијагностику, и истакао да је набавка тог апарата и опремање простора коштало 69 милиона динара, при чему је Министарство издвојило 60 милиона динара, док је из донација прикупљено преосталих девет милиона.

Министар је, напомињући да је мождани удар први узрок смрти код жена, а други код мушкараца, навео да је најважније да пацијент стигне у року од шест сати до болнице, јер је то период у којем лекари могу да успешно ослободе крвни суд од тромба.

Директор болнице "Свети Сава" Милан Савић рекао је да са два скенер апарата болница може да функционише 24 часа без застоја, додајући да је до сада велики проблем и за дијагностику и за терапију био када се једини скенер поквари.

Овде се ради највећи број интравенских тромболиза – терапија које се примењују у прва четири и по сата можданог удара како би се тромб који је запушио крвни суд разградио. Годишње се уради више од 100 таквих интервенција, што је највећи број у Србији, нагласио је Савић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs