Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Наставак улагања у одбрамбену индустрију Србије

Наставак улагања у одбрамбену индустрију Србије

Београд, 14. новембар 2017. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин обишао је данас реконструисане производне погоне привредног друштва „Прва искра – наменска производња“ у Баричу, поручивши том приликом да је одбрамбена индустрија важан део наше привреде и Војске Србије.

Фото: mod.gov.rs

Вулин је, након састанка са руководством и представницима синдиката те компаније, истакао да је „Прва искра“, улагањем у нове производне капацитете од милион и по евра, обезбедила пораст годишњег промета за два милиона евра, као и упошљавање нових радника.

Према његовим речима, одбрамбена индустрија Србије и СДПР су ове године до сада уговорили 405 милиона долара вредности новог извоза, при чему имају договорене послове у вредности од 687 милиона долара.

Министар је поновио да је одбрамбена индустрија битан сегмент наше привреде и Војске Србије, нагласивши да, захваљујући политици коју је водио председник Вучић још као председник Владе, имамо грану привреде која постаје све значајнија и доноси све већу зараду.

Вучић је први препознао важност одбрамбене индустрије Србије, која не доноси само средства, већ и нове технологије и запослење најобразованијих и најмлађих, истакао је Вулин.

Он је рекао да је развој одбрамбене индустрије међу приоритетима Војске Србије, јер, како је додао, захваљујући њеном раду можемо да имамо одбрамбене системе и оружје по најнижим могућим ценама.

Влада Србије ће, како је нагласио, наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије, препознајући њен значај и никако неће напустити власништво у њој.

Закон који ћемо донети омогућиће да инвеститор до нивоа до 49 процената уложи новац, донесе нам тржиште и технологију, али контролу над нашом одбрамбеном индустријом задржаће Влада Србије зато што је то стратешка грана, закључио је Вулин.

Фото: mod.gov.rs

Директор „Прве искре“ Станоје Биочанин истакао је да је, после дужег времена, та компанија вратила своју првобитну намену, а то је да се бави искључиво производњом бризантних експлозива за потребе Војске Србије и за произвођаче привредних експлозива.

Компанија је, захваљујући трансферу технологија и екстрапрофиту који је остварила, обновила капацитете на задовољство осталих фабрика наменске индустрије, а 80 одсто наших капацитета је оријентисано ка извозу, нагласио је Биочанин и истакао да је то предузеће социјално одговорно и оријентисано ка решавању стамбених проблема својих запослених.

Током посете фабрици у Баричу, Вулин је обишао сушницу бризантних експлозива, погон за сејање експлозива, као и погон за прераду вишекомпонентних смеша делаборисаних експлозива, наводи се у саопштењу Министарства одбране.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs