Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Завршен нацрт закона о заштити података о личности

Завршен нацрт закона о заштити података о личности

Београд, 14. новембар 2017. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић саопштила је данас да је радна група ресорног министарства окончала рад на изради нацрта новог закона о заштити података о личности и да ће ускоро о њему бити отворена широка јавна расправа.

Андреа Орицио и Нела Кубуровић

Кубуровић је, учествујући на конференцији о новом законском оквиру заштите података о личности и правилима заштите података о личности у сектору безбедности, објаснила да је циљ да се пружи ефикасан механизам заштите грађана, као и да се омогући међународна размена података о личности.

Она је напоменула да је нацрт, поред усклађивања са новим прописима ЕУ, узео у обзир и препоруке повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Основни услов за међународну размену података, како је објаснила, јесте поштовање истих правила и степена заштите који важе за заштиту података о личности између различитих међународних субјеката.

У времену нових информационих технологија, потребе несметаног протока људи, робе и капитала, заштита људских права и слобода је свакако веома значајна и основни је предуслов за такву размену, подвукла је Кубуровић.

Она је подсетила на то да се постојећи Закон о заштити података о личности примењује од 1. јануара 2009. године, али будући да је превазиђен и да му недостаје већи број важних одредби, Влада је усвојила Стратегију заштите података о личности, којом се утврђују циљеви, мере и активности, као и улога и одговорност извршне власти, надзорног органа и других субјеката.

Те измене и нове друштвене околности, како је нагласила, изискивале су нормативно усклађивање са последњим изменама европског законодавства и у нашој земљи, тако да је Министарство оформило радну групу за израду нацрта новог закона о заштити података личности, што је дефинисано и Акционим планом за Поглавље 23.

Са жељом да нови законодавни оквир буде резултат усклађивања са новом Уредбом о заштити физичких лица у односу на обраду личних података и о слободном протоку података, као и Директивом о заштити физичких лица у односу на обраду личних података од стране надлежних органа, у израду нацрта новог закона укључио се и правни експерт Грејем Сатон, истакла је она.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да та мисија подржава процес демократизације у сектору безбедности, који се током последњих година одвијао и у европским државама.

Он је указао на то да је током последњих неколико година дошло до крупних измена у прописима у области заштите података у државама Европске уније, које су настале као одговор на савремене токове и доступност информација.

Конференцију су организовали Министарство правде, Центар за унапређивање правних студија и Мисија ОЕБС-а у Србији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs