Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Српски студенти на обуци у компанији "Хуавеј" у Кини

Српски студенти на обуци у компанији "Хуавеј" у Кини

Београд, 14. новембар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић примио је данас студенте техничких факултета из Београда и Новог Сада који ће следеће недеље отпутовати у посету Кини у оквиру програма "Seeds for the future", који спроводи компанија "Хуавеј".


Поповић је изразио задовољство због тога што ће десет студената, као и један ученик из Београда, имати прилику да се на непосредан начин упознају са иновацијама и новим технологијама које развијају стручњаци компаније "Хуавеј" у Кини.

Министар је истакао да је то јединствена прилика за студенте да стекну драгоцено међународно искуство у компанији која запошљава 180.000 људи и послује у више од 150 земаља света.

Он је објаснио да програм обуке укључује тренинге у подручју најнапреднијих технологија за телекомуникације, ИТ, Клауд, 5Г, као и "интернет ствари", "паметних мрежа" и "паметних градова".

Реч је о дигиталним технологијама које унапређују ефикасност индустрије и олакшавају живот људи широм планете. То више није будућност, то је садашњост у којој живимо, указао је Поповић.

Према његовим речима, уколико желимо да развијамо економију засновану на иновацијама морамо стално да учимо и унапређујемо своја знања.

Он је истакао да ће након теоријског дела у учионицама, српски студенти, заједно са експертима из компаније "Хуавеј", радити у истраживачком и развојном центру ове компаније на конкретним задацима.

Програм укључује и практичан рад на конкретним технолошким решењима, а након тога сви студенти полажу завршни тест, објаснио је министар и додао да ће Влада Србије наставити да улаже значајна средства у развој иновација, иновационог предузетништва и иновационе инфраструктуре.

Наредне године очекујемо завршетак изградње иновационог и научно-технолошког парка у Новом Саду, а 2019. године и научно-технолошког парка у Нишу, рекао је Поповић.

Заменик генералног директора компаније "Хуавеј" за регион Балкана Ли Менгкун изразио је захвалност министру Поповићу на пријему, и истакао да су српски студенти по квалитету увек при врху студентских делегација из 150 земаља које учествују у програму "Seeds for the future" компаније "Хуавеј".

Млади инжењери из Србије су једни од најбољих који учествују у нашем програму и задовољни смо што имамо прилику да са њима размењујемо знања и искуства. Уверен сам да ће ови млади људи по повратку из Кине још више допринети томе да Србија постане центар за иновације и информационе технологије у региону, рекао је Ли.

Међу младима који ће боравити у двонедељној посети Кини налази се седам студената Електротехничког факултета из Београда, по један студент са Факултета техничких наука из Новог Сада и ИТ академије из Београда, као и један ученик Треће београдске гимназије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs