Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија посвећена унапређивању родне равноправности

Србија посвећена унапређивању родне равноправности

Београд, 14. новембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић оценила је данас да Србија још није родно равноправна земља, али да има напретка на државном нивоу када је реч о тој области.

Фото: tanjug.rs
Михајловић је у обраћању новинарима, уочи конференције „Локални механизми за родну равноправност – на путу остваривања политике родне равноправности на локалном нивоу“, навела да су жене у приватним и државним предузећима и даље плаћене 30 одсто мање у односу на њихове мушке колеге.

Према њеној оцени, на државном нивоу је учињено много када је реч о родној равноправности, али да прави посао предстоји на локалу.

Од 160 локалних самоуправа, само је десет градоначелница или председница општина, што није довољно, упозорила је она и додала да је свака локална самоуправа дужна да има бар једну особа која ће се бавити родном равноправношћу и да има савет за родну равноправност.

Тај савет, како је објаснила, треба да спроводи пројекте који би се бавили већом заступљеношћу жена.

На државном нивоу чека се закон о родној равноправности, а уведено је и родно одговорно буџетирање, што значи да ће свако министарство водити рачуна о томе ко су крајњи корисници средстава, мушкарци или жене, навела је Михајловић.

Такође, Србија је у овој области остварила још добрих резултата, будући да сада има 46 локалних самоуправа које су потписале Повељу родне равноправности, док их је у последње четири године било свега четири.

Србија је и једина земља у Европи која није чланица ЕУ, а увела је индекс родне равноправности, подсетила је Михајловић и додала да су тржиште рада и примењивање аката на локалном нивоу области у којима има места.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге рекао је да Влада те земље подржава напоре и посвећеност Србије да унапреди родну равноправност, истакавши да заједно са ЕУ, Швајцарска подржава 34 родна савета у исто толико општина у јужној и југозападној Србији.

Он је навео да ће Швајцарска наставити да подржава Србију и на корак је до усвајања нове стратегије сарадње са Србијом која би требало да има увећан буџет.

Директор Канцеларије Уницефа у Србији Мишел Сен Ло изразио је захвалност Михајловић на труду који улаже, нагласивши да је важно да се у Србији разговара о родној равноправности јер сви морају имати иста права – и жене и мушкарци.

Конференцију су организовали Координационо тело за родну равноправност и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs