Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Мобилисати све потенцијале за изналажење решења за Космет

Мобилисати све потенцијале за изналажење решења за Космет

Београд, 13. новембар 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изразио је сумњу у то да Приштина самостално кочи формирање Заједнице српских општина (ЗСО), јер за сваки потез или нечињење има прећутну или експлицитну сагласност дела међународне заједнице.

Фото: Танјуг

Ђурић је у изјави новинарима у Палати Србија, у паузи данашње расправе у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, рекао да наша делегација шест година учествује у разговорима, али да још није видео ниједан значајнији потез који је Приштина повукла или није повукла, а да за тако нешто није имала нечију прећутну или експлицитну сагласност.

Он је навео да Приштину то не амнестира од обавезе да спроведе оно што је договорено, указавши на то да је данас 1675. дан од како дугује формирање Заједнице српских општина.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је оценио да је Српска листа мета притисака Приштине, што се види и на примеру поништавања избора у Партешу, где је кандидат ове листе победио у првом кругу.

Ђурић је подсетио и на друге примере притисака на Српску листу, наводећи да су њени представници саслушавани, хапшени, вођени у такозвану косовску обавештајну службу, да је 16 Срба у Лепосавићу отпуштено са посла само зато што су били за Српску листу и за јединство са државом Србијом.

Ти притисци се настављају и то само показује колико некоме не одговара српска слога и колико се неко панично плаши тога да Срби своју политику координирају са државом Србијом, са председником Александром Вучићем, рекао је он.

Срби на Космету, како је поручио, не могу бити коришћени као фолклор за политички естаблишмент у Приштини, јер су данас сложни, јединствени и окупљени око своје државе Србије, и своју политику усаглашавају и координирају са њом.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је навео да су се на данашњем скупу чула различита, понекад и дијаметрално супротна гледишта по питању Космета, али је оценио да је управо то квалитет дискусије.

Ђурић је пренео да је овај округли сто показао да је дошло до мобилизације академских и интелектуалних потенцијала Србије са циљем да се боље сагледа, заједнички делује и ефикасније ради на налажењу што је могуће ширег спректра решења и ставова за један од најсложенијих проблема са којим се наша држава и друштво суочавају.

Фото: Танјуг

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић истакао је да су се данас чули различити ставови и мишљења, али и многи предлози који нису могли да се чују до сада на политичким форумима и у парламенту.

Он је нагласио да је дискусија показала да питање Косова и Метохије није искључиво питање за политичаре, већ за свакога ко у Србији ради, ствара, живи и подиже своју децу.

Како је напоменуо, изузетно озбиљна излагања учесника данашњег округлог стола сведоче о томе да се научно-истраживачка заједница одазива позиву председника Републике на унутрашњи дијалог.

Данашњи округли сто и оно што предстоји само показује колико је инцијатива председника Вучића национално одговорна, рекао је он и додао да се на овај начин питање Космета враћа у фокус нашег дневног, али и стратешког политичког живота и деловања, као и деловања читаве нације.

Према речима Селаковића, међу представницима научно-истраживачке заједнице могло се чути много више и здраве и националне и потпуно реалне политичке приче него што некада може да се чује од људи који се баве политиком.

Дијалог се наставља, очекујемо ускоро одржавање и следећег округлог стола у Матици српској у Новом Саду која се пријавила као организатор, најавио је Селаковић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs