Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Иновације мотор развоја српске економије

Иновације мотор развоја српске економије

Београд, 13. новембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас највећи форум инвестиција, иновација и предузетништва на Балкану „Белграде Вентуре Форум“, и том приликом поручила да је циљ Владе да српска економија буде заснована на иновацијама како бисмо имали одржив и динамичан раст.


Брнабић је на скупу, на којем учествује 30 иновативних предузетника из више од десет земаља, који ће представити своје идеје пред више од 50 инвеститора, истакла да је наш привредни развој сада заснован на инвестицијама, али и да су веома важне иновације и дигитализација.

Визија Владе Србије јесте да се после тешких структурних реформи које је спровела претходна влада, захваљујући чему је остварена макроекономска стабилност и фискална консолидација, направи раст на здравим основама, а то су повећање извоза и продуктивности, навела је она.

Србија се бори за инвестиције добром пословном климом, субвенцијама и повољним пословним окружењем, указала је премијерка и нагласила да морамо да се окренемо економији заснованој на иновацијама како бисмо имали одржив и динамичан раст.

Она је изразила сумњу да ће све што се у том погледу планира моћи да се реализује у овом мандату Владе, али је додала да се може бар направити добар искорак у правом смеру.

Премијерка је указала и на то да је циљ дигитализација и образовање, као и иновације и већи фокус на инвестиције у науку, истраживање и развој, предузетништво и културу.


Истовремено, Брнабић је најавила да би измене и допуне Закона о девизном пословању, које су важне за увођење е-трговине у Србији, требало да буду пред посланицима до краја године.

Припремамо и закон о инвестиционим фондовима, измене Закона о трговини, а завршили смо и закон о е-управи, који тренутно усаглашавамо у оквиру Владе, подвукла је она.

Председница Владе је најавила да ће нацрт буџета бити познат до краја новембра, објаснивши да је већ урађена његова прва верзија, али да је неопходно да се још једном све сагледа и анализира да би се виделе тачне потребе.

Током ове недеље сусрешћу се са свим министрима како бисмо још једном прошли кроз приоритетне пројекте за 2018. годину, али и планиране капиталне инвестиције за 2019. и 2020. годину, како се не би поново каснило са искоришћавањем буџетских средстава, навела је она, одговарајући на новинарска питања.

Учесници скупа из читавог света упознаће се са иновацијама, тржишним и технолошким трендовима. Најважније теме обухватиће унапређење инвестирања, спортске, финансијске и агро технологије, као и раст пословања и унапређење електронске трговине.


Отварању форума присуствују и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и амбасадор Краљевине Холандије Хенк ван дел Дол.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs