Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Позив фирмама да конкуришу за грантове и повољне кредите

Позив фирмама да конкуришу за грантове и повољне кредите

Београд, 12. новембар 2017. године – Државни секретар Mинистарства привреде Владе Републике Србије Драган Стевановић изразио је задовољство што су бројни програми подршке за мала и средња предузећа (МСП) затворени и новац утрошен.


Стевановић је тексту за магазин “BizLife” поручио да још није касно да заинтересоване фирме аплицирају за грантове и повољне кредите у оквиру програма који су и даље активни или нови.

Он је навео да је новац за МСП доступан кроз више од 20 активних програма, док су остали од укупно 35, успешно затворени услед утрошеног новца.

Наводећи примере, државни секретар је истакао инвестициони програм за предузетнике који би да шире производњу, а за који може да се конкурише до 1. децембра.

Према његовим речима, за овај програм Министарство привреде је одвојило бесповратних 242,9 милиона динара, али и сав преостали новац од сада већ затвореног Програма подстицања развоја предузетништва кроз развојне пројекте.

Овај програм спроводимо у сарадњи са Фондом за развој Републике Србије, а комбинација је до 20 одсто бесповратних средстава државе и 80 одсто повољног кредита фонда. Захтев за кредит код Фонда за развој и пријаве за грантове могу да поднесу предузетници, микро, мали и средњи привредни субјекти и задруге који су регистровани у Агенцији за привредне регистре (АПР), објаснио је Стевановић.

Министарство привреде, нагласио је Стевановић, брине и о почетницима који би да се опробају у предузетничким водама.

За нас је кључно да подржимо оне који су храбри и не траже посао у јавном сектору, већ га сами стварају. За почетнике у бизнису се у пракси, нажалост, показало да јако тешко долазе до извора финансирања. Ми то желимо да променимо. Већ смо имали успешне програме намењене овој категорији, а сада настављамо, рекао је државни секретар Министарства привреде.

Стевановић је навео да је у оквиру „Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању“, Министарство привреде обезбедило додатних 100 милиона динара.

Од почетка године, државни секретар је подсетио да је на сличан начин подржано 185 почетника, а програм је успешно реализован и прошле године, када је подржано 220 почетника.

Он је напоменуо да мале фирме имају велики потенцијал и оне су највећи резервоар добрих ефеката на привредна кретања, што показују сва истраживања и годишње анализе.

Наша идеја је да им обезбедимо место које заиста заслужују, да им дамо директну и конкретну подршку, али и да истовремено афирмишемо предузетнички дух у Србији. Ефекти кроз овакве послове и програме су највећи на привредни раст, буџет и успешну економију државе, рекао је Стевановић.

Државни секретар је указао да су све владе од 2000. године помињале развој предузетништва и малих и средњих предузећа као стратешки правац, али чињеница је да су конкретне кораке предузеле и оствариле резултате тек владе од 2013. године.

Он је додао да је тако 2016. проглашена Годином предузетништва, а резултат је био нових 17.000 предузећа, нових 30.000 радних места и 70 одсто већа остварена нето добит.

Од 2017. године смо на предлог Министарства привреде, покренули десетогодишњи пројекат Деценија предузетништва. За почетак смо, само за ову годину, обезбедили 18,2 милијарде динара, од чега је 7,6 милијарди динара неповратног новца. Одвојено је и више од пола милијарде евра за повољне кредите. Будући да није све у новцу, обезбедили смо им и оно још вредније – знање. Организовали смо бесплатне обуке, консалтинг и менторинг, објаснио је Стевановић.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs