Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Сарадња са РС високо на листи приоритета Владе Србије

Сарадња са РС високо на листи приоритета Владе Србије

Београд, 10. новембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да је сарадња са Републиком Српском високо на листи приоритета владе на чијем је челу, као и да постоји пуно области и конкретних пројеката и планова у којима та сарадња треба да се интензивира.

ФОТО: Конференцији за новинаре након заједничке седнице влада Републике Србије и Републике Српске


Брнабић је на конференцији за новинаре, која је одржана након заједничке седница влада Републике Србије и Републике Српске у Београду, подсетила на то да Србија има посебне односе са Републиком Српском и да постоји много ствари које их повезују.

Премијерка је нагласила да је ова, осма по реду, заједничка седница дуго припремана, јер, како је оценила, није у питању протоколарни састанак, већ су на овом заседању разматрани конкретни пројекти и предлози на којима се може радити у будућем периоду.

Она је, уз подсећање на то да је сарадњу Србије и Републике Српске унапредила претходна влада, најавила да ће се трудити да тај тренд настави и да овакве седнице буду редовније, јер, како је додала, постоји пуно ствари које нас повезују и на којима заједно радимо.

Након седнице, потписана су четири конкретна документа, а разговарано је и о многим другим областима у којима постоји сарадња, навела је Брнабић, додајући да треба интензивирати прекограничну сарадњу и у том смислу искористити фондове ЕУ који су за то намењени.

Премијерка је најавила да ће Влада Србије и Савет министара БиХ ускоро одржати заједничку седницу, на којој ће једна од тема бити и пројекат изградње моста преко Дрине између Љубовије и Братунца, с обзиром на то да је реч о веома важном пројекту и да је у интересу свих да се што пре отвори заједнички гранични прелаз.

Брнабић је оценила да је Република Српска урадила све што је било до ње, а да ће Влада Србије апеловати да се тај пројекат заврши што пре или да се постави бар привремени гранични прелаз да би грађани почели да користе већ изграђени мост.

Она је рекла да се ради на декларацији о опстанку српске нације, која ће ускоро бити представљена, и објаснила да у томе учествују тимови Србије и Републике Српске, пре свега из кабинета председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика, као и кабинета председника двеју влада, али и професори, академици, организације цивилног друштва и други.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је у питању озбиљан документ и да зато у његовој изради треба да учествује много стручњака како би он био направљен што квалитетније.

Цвијановић је изразила посебно задовољство усвајањем Акционог плана за развој Подриња, чију ће имплементацију помоћи и Влада Србије, који је , како је нагласила,важан јер обухвата неколико стратешких пројеката у области туризма, саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре, привреде, водопривреде, шумарства и енергетике.

Све то представља огромну развојну шансу и за Србију и за Републику Српску, а поготово за 30 општина у том крају, рекла је премијерка Републике Српске.

Она је изразила захвалност Србији на подршци и реализацији конкретних пројеката, што оставља јасан траг пре свега у локалним заједницама у којима се ти пројекти спроводе.

Успели смо да реализујемо суштински важне пројекте за наше локалне заједнице, и у Републици Српској, али и у Федерацији Босни и Херцеговини (БиХ) где живи већински повратничко становништво, истакла је Цвијановић.

Она је додала да је Република Српска охрабрена иницијативом која је потекла од председника Србије Александра Вучића да треба да се мобилише добра воља и пословна иницијатива привредника у Србији и да се покрену конкретне привредне активности и успостављање производних капацитета у Републици Српској.

Све што смо до сада чинили у домену саобраћаја и инфраструктуре, али и што планирамо да радимо, треба да нам отвори простор и могућности за сарадњу, да реализујемо добре пројекте, навела је Цвијановић.

Она је напоменула да ће наредне године заједничка седница двеју влада вероватно бити организована у Републици Српској.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs