Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Отворен парк "Александров" у Београду

Отворен парк "Александров" у Београду

Београд, 10. новембар 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић присуствовао је данас свечаној церемонији откривања спомен-табле и отварања парка "Александров", на платоу код споменика цару Николају Другом Романовом у Београду.


Вукосављевић је, након трагедије која се десила прошле године, када су у авионској несрећи страдала 64 члана хора "Александров", упутио иницијативу да се у знак сећања парк испред споменика цару Николају Другом Романову у Београду назове "Парк хора Александров".

Владан Вукосављевић
Руководиоци руског и српског војног ансамбла "Александров" и "Станислав Бинички" – Генадиј Сачењук и Светозар Василевски открили су спомен-плочу са именом ансамбла "Александров", након чега су
интониране химне Србије и Руске Федерације.

Такође, минутом ћитања присутни су одали почаст члановима оркестра који су погинули прошле године, а представници Владе Србије и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин засадили су брезе у парку "Александров".

Вукосављевић је том приликом рекао да је тај ансамбл велики пријатељ српског народа и да је био са Србијом у тешким тренуцима.

Министар је нагласио да су културна језгра два народа веома блиска и да је културна сарадња Србије и Русије веома лака, а да две земље седе заједно "на престолу словенске културе".

Он је изразио уверење да ће Београђани у ноћним шетњама парком из крошања дрвећа моћи да чују "анђеоске гласове хора Александров".

Амбасадор Чепурин је рекао да је Александар Васиљевич Александров, по којем је ансамбл добио име, био не само велики уметник, већ и аутор химне СССР и песме "Свети рат" (Устај словенски народе).

Александар Чепурин
Руководилац хора "Александров" Генадиј Сачењук истакао је да Србију и Русију уједињује братско пријатељство, и изразио захвалност Србији на томе што је показала саосећање са њиховим губитком.

Желим вам добро здравље, успех и мир. Дубоко се клањам читавом српском народу, рекао је Сачењук.

Хор оркестра "Александров" извео је песме "Свети рат", "Тамо далеко", "Александрова песма" и "Дан победе", а ансамбл "Станислав Бинички" композицију "Београде".

Оркестар "Александров" изводи више од 2.000 нумера класичне музике, совјетских и руских песама, народних игра, али и популарне музике. У Србији су наступали 11 пута, а последњи пут 2015. године у оквиру турнеје по земљама у чијем је ослобођењу учествовала Црвена армија.

Они ће и вечерас у 20 часова одржати концерт у Центру "Сава".


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs