Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Универзитет у Приштини укључен у Програм трансфера технологија

Универзитет у Приштини укључен у Програм трансфера технологија

Београд, 9. новембар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас да ће Споразум о сарадњи између Универзитета у Приштини и Фонда за иновациону делатност Владе Србије бити од велике користи свима на овом универзитету.


Поповић је, након свечаног потписивања споразума у оквиру Програма трансфера технологија, истакао да ће тај документ омогућити додатна средства у износу од шест милиона динара за пројекте који повезују иновације, науку и индустрију.

Он је указао на то да паметне специјализације које су промовисане у Европској унији као основа за будућност научног рада представљају високотехнолошки спој иновација, науке и индустрије.

Према његовим речима, у ова три елемента налази се и основа за будући развој економије и индустрије наше државе.

Министар је навео да се потписивањем овог споразума показује сарадња Владе Србије са универзитетима на територији читаве Републике Србије, уз напомену да је, наравно, Универзитет у Приштини важан и неизоставан део српске универзитетске заједнице.

Овај споразум ће, како је додао, бити велики подстицај и за друге универзитете и факултете у Србији да се укључе у програме Фонда за иновациону делатност, с обзиром на то да је у основи рада Фонда за иновациону делатност повезивање науке и индустрије.

Споразум су потписали ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Благоје Недељковић и директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац.

Недељковић је истакао да овај чин представља подстрек даљем раду Универзитета као највише образовне и научне установе на простору Косова и Метохије, у оквиру образовног система Републике Србије.

Универзитет и његови научници укључиће се у развој научноистраживачког рада и трансфер технологија на привредне субјекте у Србији, али и у региону, рекао је он.

Ракоњац је изразио задовољство због потписивања поменутог споразума, објаснивши да он дефинише сарадњу са Универзитетом у Приштини у области развијања капацитета за примењени научноистраживачки рад, иновације, трансфер технологије и комерцијализацију.

Изузетно нам је драго да се и Универзитет у Приштини придружио Програму трансфера технологија, јер на овај начин на једном месту може да добије комплетну подршку да резултате својих истраживања пласира на тржиште, рекао је он.

До сада је Фонд за иновациону делатност Владе Србије потписао четири споразума о сарадњи у оквиру Програма трансфера технологија, и то са универзитетима у Београду, Нишу и Новом Саду, као и са Универзитетом одбране у Београду.

Финансијску подршку за иновационе развојне пројекте добило је седам пројеката укупне вредности 12,76 милиона динара.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs