Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Рад са младима кључ за стварање ненасилног друштва

Рад са младима кључ за стварање ненасилног друштва

Београд, 9. новембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије Зорана Михајловић поручила је данас да је важно неговати културу ненасиља у друштву, додавши да се без промене размишљања, традиционалних образаца и толеранције проблем насиља у друштву не може ефикасно решити.


Михајловић, која је и председник Координационог тела за родну равноправност, навела је у изјави за јавност да ју је веома узнемирио снимак вршњачког насиља које се догодило над ученицом Техничке школе у Аранђеловцу, истичући да је тај чин недопустив.

То говори у прилог ономе што стално понављам – да би стварали ненасилно друштво важно је да радимо са најмлађима, да их учимо колико је насиље штетно и говоримо им о родној равноправности и потреби да поштују и чувају једни друге, истакла је она.

Према њеним речима, не може се говорити о сузбијању насиља над женама ако се у ту борбу не укључи читаво друштво – држава, невладин сектор, стручна јавност и медији.

И што је најважније, морамо да радимо на превенцији и да покажемо више емпатије, толеранције и бриге за друге. Као појединци, грађанке и грађани Србије не смемо да окрећемо главу од тога, рекла је Михајловић.

Нови закон о родној равноправности, који је припремило Координационо тело за родну равноправност, како је објаснила, ставља већи акценат на превенцију насиља и рад са најмлађима.

Тај закон предвиђа увођење родне равноправности и материје о родно заснованом насиљу у образовани систем. Морамо радити више на превенцији насиља, а најделотворнији пут је ако кренемо од најмлађе популације, навела је Михајловић.

Насиље се не дешава неком другом, оно је свуда око нас и ако се сви не ангажујемо биће га још више. Зато је неопходно радити са децом још од вртића, оснажити породична саветовалишта, организовати едукације на локалу и укључити медије, закључила је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs