Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Србија лидер у енергетској сарадњи са Кином

Србија лидер у енергетској сарадњи са Кином

Београд/Букурешт, 8. новембар 2017. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је да је на данашњем састанку министара енергетике Кине и 16 држава централне и источне Европе у Букурешту оцењено да Кина највећи број пројеката у инфраструктури и енергетици реализује управо у нашој земљи.

Фото: mre.gov.rs

Антић је пренео да је на овом скупу истакнуто да кинеске компаније учествују у реализацији најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Србији, али и да су највеће инвестиције управо у области енергетике.
Он је навео да је у термоелектрани ''Костолац'' завршена прва фаза везана за ревитализацију блока Б1 и Б2, у вредности од приближно 300 милиона долара.

Сада се, како је објаснио, спроводи друга фаза која подразумева повећање производње угља на копу Дрмно са девет на 12 милиона тона годишње и изградњу нове термоелектране снаге 350 мегавата, при чему читав пројекат вреди више од 700 милиона долара.

Према његовим речима, на састанку министара енергетике констатовано је да механизам сарадње, који је успостављен на иницијативу Кине, има два кључна ефекта – јачање сарадње са Кином, као и јачање регионалне сарадње.

Министар је напоменуо да су енергетска безбедност и сигурност снабдевања регионална питања и да се не могу посматрати изоловано.

Србија у овом тренутку има три озбиљне интерконекције које су у фази изградње или разматрања. То је електроенергетска конекција са Румунијом, гасна интерконекција са Бугарском, а надамо се да ћемо наставити заједничке планове и за гасну интерконекцију са Румунијом, прецизирао је Антић.

Такође, како је навео, на састанку је донета одлука о томе да се успостави редовна сарадња на нивоу министара енергетике, као и да Енергетски центар Румуније преузме оперативну улогу у том процесу.

Он је нагласио да су министри енергетике постигли договор о наставку сарадње у оквиру заједничких истраживања у енергетици која ће омогућити развој пројеката, истраживање, трансфер технологија и размену искустава.

Договорено је да експерти из наших земаља одлазе у Кину, а прва делегација ће отићи већ у првом кварталу 2018. године. Наши кинески пријатељи су понудили да све државе пошаљу своје експертске делегације, као и да ће они сносити све трошкове, што за нас, као земљу која штеди, није неважно, закључио је министар.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs