Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Унапређење здравствене заштите средствима од опортунитета

Унапређење здравствене заштите средствима од опортунитета

Крушевац, 8. новембар 2017. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да се до краја године очекује да више од 600 милиона динара буде уплаћено у државни буџет на основу примене института опортунитета, а тај новац ће, као и до сада, бити распоређен онима којима је најпотребнији.


Кубуровић је, након што је заједно са министром здравља Златибором Лончарем у Крушевцу уручила кључеве 13 санитетских возила здравственим установама из различитих крајева Србије, истакла да је ове године 350 милиона динара из опортунитета, на основу јавног конкурса, добило 98 корисника.

И ове, као и претходне године, највећи део новца издвојен је за здравство – 131 милион динара, а 46 милиона динара опредељено је за набавку санитетских возила за домове здравља, клиничке центре и болнице, нагласила је она.

Кубуровић је рекла да се почетком наредне године очекује нови конкурс за доделу средстава из опортунитета, и додала да јавна тужилаштва ефикасно примењују тај институт, с обзиром на то да из године у годину расте број случајева који се окончавају његовом применом.

До септембра ове године закључено је приближно 12.000 споразума о опортунитету, што значи да ћемо и ове године имати око 600 милиона динара уплаћених у буџет на основу примене овог института, навела је она.

Кубуровић је указала на то да опортунитет (одлагање кривичног гоњења уз обавезу окривљеног да одређени новчани износ уплати у буџет), са једне стране растерећује судове, а са друге стране омогућава да велики део буџетских средстава буде распоређен онима којима је најпотребнији.


Поред здравства, новац од опортунитета прослеђује се и просвети и социјалним установама, рекла је она, додавши да Министарство правде такође контролише трошење расподељених средстава тако да сваки корисник мора да употреби средства на начин који је предвиђен уговором.

Лончар је изразио захвалност на средствима у износу од 120 милиона динара, колико је припало здравству, и навео да је од тога више од 40 милиона уложено у обнову гинеколошке клинике у болници у Чачку, која треба да буде готова до 18. децембра.

Према његовим речима, део новца уложен је у опрему дечје болнице у Тиршовој, као и за још неке болнице у Београду, али и у дом здравља у Лебану.

Он је нагласио да су тим средствима набављена два возила опремљена портабилним инкубаторима за превоз превремено рођене деце, и додао да једно такво возило иде у Ниш, а друго у Нови Пазар.

Министар је рекао да су остала возила-санитети у ствари покретне болнице које служе за терен тамо где нема асфалта, као и за превоз пацијената на дијализу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs