Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Приоритет младима у креирању политике запошљавања

Приоритет младима у креирању политике запошљавања

Београд, 8. новембар 2017. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић отворио је данас другу Регионалну конференцију о предузетништву младих Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине (БиХ).


Ђорђевић је оценио да је у претходном периоду учињен значајан напредак по питању унапређења положаја младих на тржишту рада, кроз карактеристике транзиционе економије и ефекте реформских процеса.

Према евиденцији Националне службе за запошљавање, крајем септембра, незапослени старости од 15 до 29 година чинили су 22,5 одсто од укупног броја незапослених, тачније 622.971. У односу на исти месец прошле године, тај број је мањи за 14,5 одсто, рекао је министар.

Према његовим речима, Влада Србије константно прати ситуацију и анализира стање на тржишту рада, са жељом да се разним мерама подстиче запошљавање како би се на нивоу државе смањила незапосленост.

Он је рекао да ресорно министарство има у плану подстицање волонтирања, како би младима дали шансу да кроз праксу дођу до првих искустава.

Први корак, како је додао, начињен је волонтирањем у Министарству студената завршних година студија и постдипломских студија Правног факултета и Факултета политичких наука.

Министарство жели да у наредним годинама средства опредељена за субвенције за самозапошљавање буду све већа, као и да омогући преквалификацију за што више људи и да она подразумева већи број занимања, објаснио је Ђорђевић.

Након анализе која је планирана за крај ове године доћи ћемо до резултата који ће показати који су профили најпотребнији тржишту, нагласио је министар.

Он је објаснио да подршка самозапошљавању младих до 30 година подразумева пружање стручне помоћи, обуку из области предузетништва и субвенцију за самозапошљавање.

Планирано је да до краја године укупно 3.570 лица започне сопствени посао кроз субвенцију за самозапошљавање кроз подршку Националне службе за запошљавање. Закључно са 30. октобром, 891 лице, од којих је 421 жена, млађе од 30 година, остварило је ову субвенцију и започело сопствени посао, образложио је Ђорђевић.

Он је напоменуо да се у овој години субвенција за самозапошљавање додељује једнократно у износу од 180.000 динара, односно 200.000 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених или 220.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом.

Министар је истакао важност спровођења мера активне политике запошљавања у циљу брже и квалитетније интеграције младих у свет рада, које се планирају кроз годишњи Национални акциони план запошљавања који доноси Влада Републике Србије.

Током 2017. године, у програме и мере активне политике запошљавања укључено је 42.317 младих до 30 година старости, што је 35,6 одсто од укупног броја оних који су укључени у овај програм, а њих је 118.730, рекао је Ђорђевић и закључио да је овај податак доказ приоритета који се младима даје у оквиру политике запошљавања.

Учесницима конференције обратили су се и саветник министра спољне трговине и економских односа у Вијећу министара БиХ Неђо Капетина и генерални директор компаније "Виза" за Југоисточну Европу Владимир Ђорђевић.

Овом скупу присуствовало је више од 100 предузетница и предузетника из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, представника привредних комора, локалних самоуправа, институција, невладиног сектора, медија и других заинтересованих.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs