Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија посвећена стварању услова за даље привлачење инвестиција

Србија посвећена стварању услова за даље привлачење инвестиција

Београд, 8. новембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на званичном представљању „Беле књиге 2017“ да је наша земља посвећена стварању повољног пословног амбијента како би привукла инвеститоре, али и омогућила да привредници који већ послују буду задовољни и наставе да инвестирају.


Брнабић је такође најавила пуну посвећеност реформама у области владавине права, које су важне и за грађане и за привреду, а где до сада, како је оценила, није довољно урађено због неопходности ангажовања на реформама у другим областима.

Она је изнела податак да је у Србију уложено осам милијарди евра у претходних пет година, што је један од доказа о томе колико је Србија напредовала, изразивши захвалност свима који су веровали у Србију и дали поверење нашој земљи.

Председница Владе је пренела захвалност партнерима на подршци реформама, како би Србија постала једна од најконкурентнијих земаља у свету, оценивши да је 2017. година била веома успешна и да грађани могу да буду задовољни и поносни, али и да преостаје дугачак пут када је реч о спровођењу реформи.

Према њеним речима, треба да се фокусирамо на три кључна стуба, а то су привреда, јавна управа и владавина права.

Она је подсетила на то да је Влада Србије успела да постигне макроекономску стабилност и фискалну консолидацију, и поручила да ће бити настављена фискална дисциплина, а посебно у области јавне управе.


Успели смо и да смањимо јавни дуг и да преокренемо ситуацију, нагласила је Брнабић и додала да има огромно поштовање према Савету страних инвеститора и свима који су изабрали Србију као своју пословну дестинацију.

Према њеним речима, имали смо до сада најбоље резултате на "Дуинг бизнис листи" Светске банке пошто смо на 43. месту од 190 земаља.

То је трећа година заредом да унапређујемо своју позицију на тој листи, што је показатељ да спроводимо реформе. Напредовали смо и за 12 места на Глобалној листи конкурентности Светског економског форума, нагласила је Брнабић.

Она је подсетила на то да је пре две недеље Светска банка прогласила Србију за водећу земљу у Југоисточној Европи према критеријумима спровођења реформи, уз оцену да је то велики успех.

Председница Владе је навела и да је Србија тренутно на првом месту на основу индекса по перформансама за "гринфилд" инвестиције по Фајненшел тајмсу, поручивши да ће реформе бити настављене.


Када је реч о економским показатељима, како је нагласила, инфлација се креће у оквиру пројектованих граница, смањује се и стопа незапослености, а дошло је и до раста приватног сектора.

Уколико погледамо неколико година уназад, јавни сектор је био најомиљенији послодавац, што је слало погрешни сигнал, а сада је то преокренуто. Показатељи су одлични, али морамо да будемо скромни и да све држимо под строгом контролом, навела је она.

Такође, неопходно је да се фокусирамо на то да до краја године одговоримо очекивањима, истакла је Брнабић, подсетивши и на то да су се инвеститори сложили са синдикатима да минималац буде повећан за десет одсто.

Премијерка је рекла да ће Влада урадити све да се ови трошкови не прелију на инвеститоре, и додала да ће се гледати на који начин може да се смањи порески терет, али да се не угрози стабилност.

Надамо се да ћемо до краја новембра моћи да најавимо до којег нивоа ће бити повећана неопорезива добит, рекла је Брнабић и најавила да ће до краја године бити усвојен програм за реформу пореске управе.


Она је објаснила да ће Пореска управа бити реструктурирана тако што ће бити одвојено оно што није кључно за њу, а што ће бити делегирано другим телима.

Председница Владе је изразила очекивање да ће у 2018. години бити ефикасније рефундирање ПДВ-а онима који на то имају право, да ће бити ојачан инспекцијски надзор и да ће се спроводити пројекат Е-инспектор.

Брнабић је поручила да су потребна и безготовинска плаћања, и додала да Министарство финансија ради на нацрту закона о парафискалним наметима, што је значајно за Владу колико и за пословну заједницу у Србији.

Она је нагласила да је смањена јавна потрошња и да се сада зна који је оптималан број радника у локалној самоуправи, али да имамо вишак у јавној управи, а мањак у здравству.

Премијерка је рекла да су е-управа и е-услуге кључ за борбу против корупције, што ће бити фокус у наредне две године, и најавила да ће Србија до краја новембра покренути прва електронска плаћања за оне услуге које пружа држава.


Једна од кључних ствари, како је истакла, а које се односе на процес дигитализације државне управе, јесу и електронске архиве, које морају да се заврше наредне године како Влада, инвеститори и све локалне самоуправе не би морали да троше новац на простор за архивирање.

Она је као илустрацију значаја пребацивања документације у е-облик навела да само Агенција за привредне регистре (АПР) има архиву дугачку 30 километара.

Према њеним речима, пребацивање докумената у електронску форму уштедеће нам много новца, при чему ће се веома брзо видети напредак када је у питању дигитализација у Србији, јер држава има потребан потенцијал за то.

Тренутно смо у закашњењу 10 до 15 година када је дигитализација у питању, али учимо од свих. Сада када имамо закон о е-исправама морамо да усвојимо и све подзаконске акте и то треба брзо обавити, поручила је Брнабић.

Влада мора да усвоји Нацрт закона о е-управи, и то ће се десити у следећих неколико недеља, након чега ће бити прослеђен Скупштини Србије на усвајање, нагласила је премијерка, изразивши наду да ће до краја године закон о е-управи ступити на снагу.

Брнабић је, говорећи о препорукама из "Беле књиге" о пореским реформама, рекла да Влада не може да дозволи себи да буде задовољна скоровима и процентима, јер је Србија потрошила много времена.

Представљање „Беле књиге 2017“ организује Савет страних инвеститора (Foreign Investors Council), који сваке године, почевши од 2003, објављује ову публикацију, која представља свеобухватну слику пословне климе у Србији. У њој су дате препоруке за унапређење пословне климе у Србији, приоритети у економској политици и предлози за побољшање услова пословања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs