Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија дели вредности Међународне организације франкофоније

Србија дели вредности Међународне организације франкофоније

Београд, 8. новембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изразио је данас спремност Србије да у предстојећем периоду отпочне процедуру за добијање статуса пуноправне чланице Међународне организације франкофоније.

Фото: Фонет

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини говор који је Дачић одржао на отварању семинара „Јачање институционалне сарадње Међународне организације франкофоније са Србијом и земљама централне и источне Европе и франкофоне могућности Србије":

"Госпођо Дирпалсинг,
Госпођо Јотова,
Ваше екселенције,
Даме и господо,

Желим, пре свега, да изразим захвалност руководству Франкофоније - генералној секретарки Микаел Жан и администратору ОИФ Адама Уану на прихватању наше иницијативе за одржавање семинара о јачању институционалне сарадње Међународне организације франкофоније са Србијом и земљама централне и источне Европе, као и о франкофоним могућностима Србије, који сам са великим задовољством прихватио да отворим.

У име Републике Србије, желим да упутим честитке генералном секретару Међународне организације франкофоније Микаел Жан на успешном вођењу организације и њеном активном постављању на међународном плану.

Република Србија искрено дели вредности Међународне организације франкофоније, чији је мото једнакост, комплементарност и солидарност. У потпуности подржавамо мисију организације на плану унапређивања лингвистичких и културних различитости и давању подршке изучавању и употреби француског језика у међународним односима, али и унапређивању мира, демократије и људских права и развијању сарадње у функцији одрживог економског развоја. Подржавамо и желимо да се укључимо у све активности Франкофоније на праћењу савремених светских збивања како би се ускладили циљеви и деловање организације са изазовима које намећу савремени међународни односи. У том светлу јасно је да активности Франкофоније активно доприносе јачању мирољубивог, интеркултуралног дијалога и размене, у свету растуће глобалне међузависности.

Први спољнополитички приоритет Републике Србије јесте пуноправно чланство у Европској унији и активно смо посвећени напретку у процесу преговора и отварању нових преговарачких поглавља. Истовремено, настојимо да максимално унапредимо сарадњу, како са великим земљама САД, Русијом и Кином, тако и са свим партнерима у свету, као и да активно учествујемо у раду регионалних и међународних организација. Све наведене активности засноване су на нашем опредељењу да водимо принципијелну и мирољубиву политику.

Имајући у виду наше десетогодишње учешће и успешну сарадњу са Франкофонијом (2006-2016), желео бих да изразим спремност Републике Србије да у предстојећем периоду отпочне процедуру за добијање статуса пуноправне чланице Међународне организације франкофоније.

На министарској конференцији у Јеревану, октобра 2015, заједно са 16 земаља чланица и посматрача, наш стални представник у ОИФ потписао је са администратором ОИФ Меморандум о државној франкофоној иницијативи у оквиру програма „Француски у међународним односима“ за период 2016–2018. У припреми је закључивање споразума о сарадњи 2019–2022. У наредном периоду, додатно ћемо оснажити активности у оквиру институционалне сарадње са Франкофонијом у области културе, образовања, науке и свим другим програмима ОИФ са нагласком на давање доприноса јачању политичке и економске франкофоније. С обзиром на спољнополитички приоритет Србије да постане пуноправна чланица Европске уније, са земљама централне и источне Европе имамо интерес да сарађујемо у програмима у области европских интеграција.

Иако је тзв. Косово добило статус посматрача у ОИФ на самиту у Дакару, новембра 2014, истакао бих да није намера, ни жеља Србије, да се било ко изолује, али смо против политизације рада међународних организација од ОИФ, Унеска и читавог система УН. Снажно смо посвећени дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ. Подржавамо да Приштина учествује у раду бројних регионалних и међународних иницијатива, али на статусно неутралан начин и у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

Желим на крају поново да истакнем политичку вољу и спремност Владе Републике Србије да учини велики корак у унапређењу институционалне сарадње са Међународном организацијом франкофоније и након десет година успешне сарадње у статусу посматрача, желимо да Србија постане пуноправна чланица и активно се укључи у рад и програме организације како у кључним телима ОИФ, тако и у регионалним и другим програмима и активностима ОИФ на међународном плану.

Желим успешан рад и сигуран сам да ће овај семинар омогућити реализацију поменутих циљева.

Хвала“, наводи се у говору Дачића.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs