Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Наставља се економски напредак Србије

Наставља се економски напредак Србије

Београд, 7. новембар 2017. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић оценио је данас да је током аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) у претходне три године остварена укупна фискална консолидација, а да је један од резултата и уштеда на каматама за дуг земље.Џејмс Руф, Душан Вујовић и гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић

Вујовић је, учествујући на конференцији за новинаре у Влади Србије поводом осме, завршне ревизије трогодишњег аранжмана из предострожности са ММФ-ом, објаснио да сада на сваких милијарду евра дуга Србија штеди 50 до 60 милиона евра, јер плаћа ниже камате.

Не бележимо само снижење удела дуга у БДП-у са око 75 на 65 одсто, него нам пада и трошак тог дуга. Перманентно се смањује део у буџету који се односи на плаћање камата зато што су каматне марже које плаћамо на светским финансијским тржиштима значајно спуштене са преко 5,5 одсто, пре четири или пет година, на 1,3 одсто које плаћамо данас, нагласио је он.

Министар је навео да је то врло опипљив резултат онога што сада радимо, при чему такође треба да обезбедимо одрживост ових реформи, завршимо структурне реформе и реформе које ће обезбедити дугорочно стабилан раст јавних прихода и ефикасно коришћење јавних расхода.

Шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф оценио је да се настављају снажне економске перформансе Србије, додавши да се то дешава иако су у првом кварталу биле привремено успорене због суше и прекида у снабдевању електричном енергијом.

Активности су остале снажне, подржане јаким растом извоза, јачањем потрошње и инвестиција, рекао је Руф, уз оцену да су услови на тржишту рада бољи, приватни сектор отвара нова радна места, а приметан је и пад стопе незапослености.

Према његовим речима, ММФ је за ову годину прогнозирао реални раст бруто домаћег производа Србије од два одсто, а за 2018. годину 3,5 одсто.

Такође, како је навео, са Владом Србије су усаглашени кључни параметри за буџет за 2018. годину, који укључују и повећања плата у јавном сектору и пензија од наредне године.

Заједно са већим приходима за плате и пензије, планирани фискални дефицит је 0,7 одсто БДП-а, што је ниво који не угрожава фискалну стабилност и даље смањење јавног дуга, рекао је шеф Мисије ММФ-а.

Руф је истакао да је основна економска активност снажна и подржана интензивним извозом, и указао на то да је успоравање проузроковано производним факторима, а не због слабе потражње или фискалне контракције.

Он је напоменуо да, с обзиром на ниску инфлацију, ММФ сматра монетарну политику Народне банке Србије исправном, а у текућој години види добре фискалне резултате, додајући да је фискални баланс близу позитивне нуле, што је пуно боље од пројектованог буџетског дефицита.

Руф је нагласио да за наредни буџет сматра да је приоритет очување фискалних достигнућа, додавши да је неопходно наставити са реформама државних предузећа, јер се још касни у изналажењу решења за проблематична предузећа као што су МСК, Азотара, РТБ Бор, Петрохемија и Ресавица.

Биће потребно наставити и са реформама јавне управе да би се побољшао квалитет јавних услуга и смањили ризици. Веома је важно усвајање закона који се тиче плата у јавном сектору у децембру, поручио је он.

Неопходно је, како је додао, ставити даљи акценат на јачање пословног окружења, подстицање раста у којем водећу улогу има приватни сектор и раст запослености.

Руф је похвалио даљи напредак Србије на "Дуинг бизнис листи", указавши на то да још има простора за побољшање по питању конкурентности и смањења препрека за бизнис, уз напомену да је потребна модернизација Пореске управе и рационализација такси.

Мисија ће закључке ове ревизије, како је најавио, послати Борду директора ММФ-а на одобрење, а, уколико тај борд да позитивну оцену, то ће Србији ослободити додатних 119,4 милиона евра, што је укупно до сада 1,05 милијарди евра, од укупно 1,2 милијарде евра.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs