Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Односи Србије и Марока одлични и без отворених питања

Односи Србије и Марока одлични и без отворених питања

Београд/Рабат, 5. новембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која борави у Краљевини Мароко поводом учешћа на Конференцији о светској политици, састала се данас у Рабату са председником Владе те земље Садедином Ел Отманијем.

ФОТО: Свечани дочек премијерке Брнабић на аеродрому у Рабату


Председници влада Србије и Марока оценили су у разговору да су у години када се навршава шест деценија од успостављања дипломатских односа између две земље, билатерални односи одлични и без отворених питања. Ово се пре свега односи на политичке односе, при чему има простора за додатно оснаживање привредне сарадње и робне размене.

Брнабић је нагласила да Република Србија изузетно цени принципијелни став Краљевине Мароко о поштовању међународног права, а тиме и територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и противљење те земље чланству такозваног Косова у Унеско, и у другим међународним организацијама,

Саговорници су постигли сагласност о томе да је сарадња у регионалним и међународним организацијама кључна за стабилност и безбедност, мирно решавање свих спорова, јер је то предуслов сваког развоја.


У разговору је истакнута потреба за унапређењем економске и трговинске сарадњу Србије и Марока. Као посебно важне области за развој сарадње издвојене су информационе технологије и комуникације, туризам, пољопривреда, грађевинарство, електроенергетика, фармација и хемијска индустрија.

Премијер Марока је изразио уверење да би председница Владе Србије, с обзиром на то да је, како је рекао, пре уласка у Владу радила у привреди и да има огромно искуство у привлачењу инвестиција, могла имати важну улогу у унапређењу економских односа и трговинске размену између две земље.

Брнабић је поздравила недавни повратак Краљевине Мароко у чланство Афричке Уније, као и велики допринос те земље програмима сарадње «Југ-Југ», који су усмерени на развој земаља афричког континента.

Ел Отмани је поручио да Мароко види Србију као веома важну земљу региона и да очекује убрзање процеса европских интеграција, потврдивши да се његова земља залаже за развој и унапређење сарадње са свим земљама југоисточне Европе.


Премијерка Србије је истакла да пратимо и високо ценимо реформске процесе, као и веома значајну улогу коју у њима има ЊКВ Краљ пријатељског Марока, његова екселенција Мохамед VI.

На Конференцији о светској политици, која се данас завршава у Маракешу, председница Владе Ана Брнабић је у петак са председником Владе Албаније Едијем Рамом учествовала на панелу на којем су два премијера разговарала о будућности Југоисточне Европе и Западног Балкана, као и о регионалној сарадњи и економском повезивању региона.

Такође, председница Владе Србије је синоћ била почасни гост на свечаној вечери коју је, поводом Конференције о светској политици, уприличио министар спољних послова Краљевине Мароко Насер Бурита.

Конференција о светској политици, први пут је одржана 2008. године, а покренута је од стране председника и оснивача Француског института међународних односа (Institute of International Relations - IFRI) Тјерија де Монбријала.

На десетој по реду Конференцији о светској политици учествовало је више од 120 високих светских званичника са свих континената, који су у оквиру пленарних сесија разматрали актуелне политичке, економске и безбедносне теме.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs