Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Сарадња и економске реформе кључ европске перспективе Западног Балкана

Сарадња и економске реформе кључ европске перспективе Западног Балкана

Београд/Маракеш, 3. новембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на првој пленарној седници Конференције о светској политици (World Policy Conference - WPC), која се од 3. до 5. новембра одржава у Маракешу, у Краљевини Мароко.


Брнабић је заједно са премијером Албаније Едијем Рамом, који је такође учествовао на панелу, разговарала са Тијеријем де Монбријлом, оснивачем и председавајућим Конференцији о светској политици, о изазовима са којима се сусрећу Западни Балкан и Југоисточна Европа, као и о заједничкој будућности у ЕУ.

Регион Западног Балкана, упркос политичким, економским и друштвеним изазовима са којима се суочава, мора да се посвети изградњи добрих односа, стабилности и напретку, закључак је разговора председника влада Србије и Албаније.

Премијери су постигли сагласност о томе да је потребно наставити и продубити сарадњу на основу заједничких интереса и циљева о европској будућности региона.

Србија је снажно посвећена регионалној сарадњи и економском повезивању, јер је економија кључни покретач свих интегративних процеса и даљег развоја свих земаља региона, нагласила је Брнабић.

Косово и једнострано проглашена независност, коју Србија не признаје, остаје тачка неслагања између Србије и Албаније. Саговорници су се сагласили да ипак постоје бројне теме око којих постоји сагласност и сарадња.

На панелу је посебно истакнуто да је пут сарадње и помирења, који су након више од шест деценија покренули Александар Вучић и Еди Рама, пример одговорне политике и позитивних промена. Србија је дубоко посвећена овом процесу и продубљивању сарадње и разумевања са Албанијом.

Иако се не слажемо око питања једнострано проглашене независности Косова, дајемо све од себе да то не утиче на конструктивност наших односа и дијалог који смо успоставили, истакла је Брнабић на панелу.

Србија се увек чврсто залагала за то да се у међународној политици морају поштовати међународно право и стандарди, као што смо одувек говорили да ће се отворити Пандорина кутија уколико се прихвати једнострано проглашена независност, навела је председница Владе.

Она је додала да је међународно право ту да осигура стабилнији, предвидивији и безбеднији светски поредак и свакако стабилнију и сигурнију Европу.

Брнабић је поручила да ће, без обзира на разлике, Србија увек прво бринути о квалитету живота свих грађана и њиховој безбедности и да управо зато водимо отворен дијалог са Приштином како би се најважнија питања за грађане решавала међусобним договором двеју страна.

Председник Владе Албаније Еди Рама похвалио је напоре председника Србије Александра Вучића и одговорну политику дијалога коју је он иницирао, и додао да је добро што је Влада коју води Ана Брнабић наставила ту политику и што се негују пријатељски односи двеју земаља.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Србије, председница Владе је нагласила да је чланство у ЕУ кључни спољнополитички циљ Србије, и додала да реформе које Србија спроводи на путу ка ЕУ треба да покажу не само нашу посвећеност европском путу, већ пре свега да побољшају квалитет живота свих наших грађанки и грађана.

Председница Владе је подсетила на то да је Србија отворила 10 поглавља у преговорима са ЕУ, те да ће Влада Србије на европском путу наставити да одговорно спроводи политичке и економске реформе.

Колико је ЕУ потребна региону, толико је и регион Западног Балкана потребан Европи, јер без стабилног региона, нема ни стабилности у Европској унији, поручила је она, закључивши да ће Србија наставити да гради односе који нас све заједно воде у будућност и свим грађанкама и грађанима региона обезбеђују боље услове живота и већи стандард и квалитет живота.

У склопу посете Краљевини Мароко, председница Владе састаће се у Рабату са председником Владе Краљевине Мароко Садедином Ел Отманијем, а предвиђена је и свечана вечера коју, поводом Конференције о светској политици, организује министар спољних послова Краљевине Мароко Насер Боурита.

На 10. Конференцији о светској политици учествује више од 120 високих светских званичника са свих континената, који ће у оквиру пленарних сесија разматрати актуелне теме.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs