Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Галеника продата компанији "Елиус" из Луксембурга

Галеника продата компанији "Елиус" из Луксембурга

Београд, 2. новембар 2017. године – Министар привреде у Влади Републике Србије Горан Кнежевић и представник компаније "Елиус" С.А.Р.Л. из Луксембурга Хорхе Коста де Силва потписали су данас уговор о продаји капитала компаније "Галеника" АД Београд, чиме је ова српска фармацеутска компанија прешла у власништво "Елиуса".


Потписивање купопродајног уговора уследило је након што је Министарство привреде прихватило предлог Комисије за спровођење поступка продаје капитала "Галеника" АД Београд о томе да "Елиус" С.А.Р.Л. из Луксембурга, повезано лице ЕМС С/А из Бразила, прогласи купцем у поступку приватизације.

Кнежевић је након потписивања уговора, којем је присуствовао и власник ЕМС С/А Карлос Санчез, изјавио да очекује да ће, будући да је реч о реномираном купцу из фармацеутске индустрије, ова приватизација бити успешна и да ће позитивно утицати на привредни раст Србије.

Интерес Србије је да људи раде и примају плате, као и да се уплаћују порези и доприноси, а ваш је да проширите тржиште и убирате профит, при чему ћемо једни другима у томе помоћи, рекао је министар и пожелео представницима луксембуршке компаније добродошлицу у Србију.

Он је подсетио на то да је за Владу Србије и ресорно министарство било веома важно да "Галенику" приватизује озбиљан инвеститор који ће наставити производњу, због чега је један од услова у позиву био да компанија буде из бранше и да има више од 300 милиона евра промета у претходним годинама.

Санчез је најавио да су планови за "Галенику" такви да се она трансформише и постане веома важна за читаву Југоисточну Европу.
Желимо да имамо заиста успешну компанију, да наши запослени имају добре плате и да се у Србији даље развијамо, рекао је он.

"Елиус" је за приватизацију "Галенике" понудио 16 милиона евра за 93,73 одсто укупног капитала, а, поред тога, у обавези је и да измири дуг према банкама у износу од 25 милиона евра, као и да у наредне две године задржи 900 запослених и инвестира 5,52 милиона евра у компанију.

Купац ће запосленима који су се определили за социјални програм обезбедити додатних 200 евра по години стажа на име отпремнине, што је, уз обавезу државе, 400 евра по години стажа, наводи се у саопштењу Министарства привреде.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs