Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Компетентна расправа у оквиру унутрашњег дијалога о Космету

Компетентна расправа у оквиру унутрашњег дијалога о Космету

Београд, 31. октобар 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић присуствовао је данас у Палати Србија округлом столу правних факултета у Србији, који се одржава у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.


Ђурић је у изјави за новинаре рекао да га охрабрује то што су на данашњем скупу учесници износили аргументе озбиљно и компетентно.

Желимо да пре изношења наших судова саслушамо читаву јавност и да чујемо мишљење академске заједнице, института, академије, свих друштвених актера, при чему то учешће треба да буде што шире, истакао је он.

Данашња дискусија је показала да има капацитет, додао је Ђурић, изразивши уверење да ће унутрашњи дијалог оснажити капацитет власти да се реши питање Косова и Метохије.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је оценио да је дивна вест то што је Суринам повукао одлуку о признању независности Косова, и истакао да то демантује све тврдње власти у Приштини да је процес признавања неповратан.

Борба траје и мора да се настави, и веома је важно то што је та земља узела у обзир аргументе Србије, додао је он, изразивши уверење да је одлука важна и за друге државе Латинске Америке, будући да је реч о земљи која није без утицаја у том делу света.


Генерални секретар у Кабинету председника Републике Србије Никола Селаковић оценио је да је унутрашњи дијалог о Косову требало покренути много раније, али да је важно и то што је данас започео.

Он је оценио да Србија има велики број еминентних стручњака који раде у различитим институцијама, а циљ унутрашњег дијалога о Косову је управо да се чује њихово мишљење.

Селаковић је изразио уверење да ће унутрашњи дијалог бити настављен наредних дана, додајући да постоји најава и заинтересованост научних института који покривају друштвене и хуманистичке науке да се укључе у тај процес.

Декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић рекао је да питање Косова и Метохије подразумева политичку димензију, али је значајна порука да све политичке идеје морају добити правни облик.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs