Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Београд посвећен спровођењу Бриселског споразума

Београд посвећен спровођењу Бриселског споразума

Београд, 26. октобар 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић разговарао је данас са шефом Унмика Захиром Танином о тренутној политичкој и безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини и предстојећој седници Савета безбедности УН посвећеној Космету.

Фото: kim.gov.rs

Ђурић је пренео став Србије да Савет безбедности УН треба да настави да на редовном тромесечном нивоу дискутује о ситуацији на Косову и Метохији.

Према његовим речима, Београд је захвалан Мисији УН на Косову и Метохији на квалитетном раду и статусној неутралности, истакавши да је кроз вишегодишње искуство изграђено уверење да би већом улогом Унмика у покрајини били постигнути политичка и правна сигурност и бољи предуслови за напредак у дијалогу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је у разговору још једном нагласио искрено и доследно опредељење Београда за мирно решавање несугласица у региону политичким и дипломатским средствима, као и жељу за наставак дијалога са Приштином.

Београд је на делу показао посвећеност спровођењу постигнутих споразума, а сада је на потезу Приштина која мора да одблокира процес формирања Заједнице српских општина, рекао је Ђурић, подсетивши на то да је данас 1651. дан од потписивања Бриселског споразума, када је Приштина преузела ту обавезу.

Ђурић је саговорника упознао и са идејом унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, који је покренут на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs