Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Оштар протест због правног насиља над Србима на Космету

Оштар протест због правног насиља над Србима на Космету

Београд, 24. октобар 2017. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије најоштрије је данас протестовала због правног насиља којем су изложени Саша Аранђеловић, Дејан Урошевић и Горан Савковић, који су 22. октобра ухапшени на административном прелазу Јариње због наводне сумње да су превозили експлозивне материје.


Њима је данас, након иницијалне мере задржавања од 48 часова, изречена мера притвора од 30 дана, иако је на први поглед јасно да је реч о подметнутим експлозивним направама, односно диверзији која је имала за циљ да се спречи долазак интерно расељених лица на бирачка места на Космету.

Хапшење тројице Срба на дан одржавања локалних избора приликом превоза интерно расељених лица на гласање представља како кршење слободе кретања, тако и кршење бирачког права и права на учешће у политичком животу, која представљају универзална људска права.

Подметање експлозивних средстава у аутобусу представља манипулацију политичких струја на Космету, које су желеле да спрече интерно расељена лица да гласају за представнике који ће штитити њихове интересе.

Такође, узнемиравајуће је да правосуђе привремених институција самоуправе прихвата да служи као инструмент у политичким обрачунима.

Овај пример правног насиља, између осталог, показује зашто је важно да српске судије и тужиоци што пре ступе на своје функције на Косову и Метохији.

Канцеларија за Косово и Метохију се овим поводом, као и поводом још неколико хапшења грађана Србије у протеклом периоду под сумњивим и нејасним околностима, обратила Еулексу, захтевајући да његови правосудни органи преузму те предмете.

Реч је о политички и етнички мотивисаним кривичним поступцима који се воде против Богдана Митровића, Миланке Терзић, Новице Шошића и Момчила Јанчића, у оквиру кампање застрашивања српског народа у покрајини, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs