Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Већа правна заштита српског становништва у јужној покрајини

Већа правна заштита српског становништва у јужној покрајини

Београд, 24. октобар 2017. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да су давањем изјава о приступању српских тужилаца и судија покрајинском правосуђу ојачани принципи владавине права и приступ правди свих грађана Србије који живе у јужној српској покрајини.

Кубуровић је, у писаној изјави за медије поводом интеграције српских тужилаца и судија у покрајинско правосуђе, подсетила на то да од 1999. године Срби на Космету нису у потпуности имали могућност на правично суђење и правну заштиту, што је било нарочито изражено на подручју јужно од Ибра, где међу судијама и тужиоцима није било представника српске националности.

Она је рекла да ће спровођењем дела Бриселског споразума о правосуђу Срби на Косову и Метохији добити већу правну заштиту и право на правично суђење, јер ће им у свим српским срединама, па и јужно од Ибра, правду делити српске судије и тужиоци.

Такође, како је навела, биће успостављен већи јавни ред и мир у српским срединама, јер ће се у оквиру правосудних органа убудуће спроводити и кривични поступци.

Према њеним речима, интеграцијом 40 судија, 13 тужилаца и 145 чланова административног особља, који су дали изјаву у Приштини, још једном је потврђено да Србија поштује све што је договорено Бриселским споразумом, што се не може рећи за приштинску страну.

Прошло је више од 1.600 дана од потписивања Бриселског споразума, када је Приштина преузела обавезу да формира Заједницу српских општина, што није учињено до данас, закључила је Кубуровић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs