Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Пореске олакшице за почетнике у пословању од наредне године

Пореске олакшице за почетнике у пословању од наредне године

Београд, 23. октобар 2017. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић подржао је данас предлог НАЛЕД-а да почетници у пословању најмање годину дана буду ослобођени плаћања пореских обавеза, што би им послало снажну поруку подршке и отворило врата за рад у легалним токовима.

Вујовић је на седници Стручне групе за сузбијање сиве економије Владе Србије, на којој је ресорним институцијама представљена НАЛЕД-ова анализа пореског и непореског оптерећења почетника у пословању, истакао да је потребно што пре формирати радну групу за припрему регулативе како би ова мера заживела 2018. године.

Подржавам иницијативу јер је веома важно да повећамо шансе да се више младих охрабри и одлучи да покрене бизнис, поновио је он и додао да пореско ослобођење не би представљало велики трошак за буџет.

Министар је нагласио да је посебно важно да меру прате и прописи који ће неутралисати могућност да почетнике у пословању након пореског ослобођења дочека повећање намета на локалу.

Председавајући Савезу за фер конкуренцију НАЛЕД-а Горан Питић подсетио је на то да је увођење подстицаја једна од кључних мера Националног програма за сузбијање сиве економије, уз оцену да би то имало низ позитивних ефеката, међу којима је најважнија брига о младима.

Он је оценио да би олакшавање пословања у дигиталном свету додатно подстакло предузетништво, отворило нове изворе финансирања и омогућило Србији да прескочи неколико корака у развоју.

Учесници скупа су постигли сагласност о томе да је подршка развоју предузетништва ургентна јер је, према подацима Агенције за привредне регистре, у последњих десет година за готово трећину опао просечан број новооснованих предузетничких радњи, са 45.500 на 33.000 годишње.

Предлог НАЛЕД-а подразумева увођење пореског ослобођења за младе који су у последњих шест месеци завршили факултет или средњу школу и сва лица која су дуже од шест месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ).

Анализа процењује да би подстицај у првој години користило најмање 8.000 лица, потенцијални трошкови не би били већи од 1,9 милијарди динара, што је осам пута мање него што држава усмерава за подстицаје, а мера не би захтевала додатна издвајања из буџета.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs