Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Стални напредак Србије на пољу глобалне конкурентности

Стални напредак Србије на пољу глобалне конкурентности

Београд, 23. октобар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је наша земља по индексу глобалне конкурентности за 2016. годину заузела 78. место, као и да је за двадесетак места напредовала у односу на 2014. годину.


Михајловић је, обраћајући се новинарима уочи званичног отварања 17. Српског економског форума, истакла да смо у области инфраструктуре такође забележили побољшање, али да смо још далеко од нивоа на којем бисмо желели да будемо.

То значи да је сада стратешки интерес Владе на реконструкцији железнице и ревитализацији железничких пруга, истакла је она и објаснила да се ту не мисли само на Коридор 10, већ и на регионалне пруге, јер је то веома важно када се говори о транзиту кроз Србију.

Михајловић је посебно указала на значај нових пројеката, попут ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина и "Моравског коридора", за који се следеће године очекује потписивање комерцијалног уговора.

Она је напоменула да Србија данас има раст грађевинских дозвола и градилишта, али да оно што нам недостаје и на чему радимо јесу нови пројекти.

Ефикасност искоришћености буџета ресорног министарства је 99 одсто, при чему ситуација мора да буде боља по питању инвестиција које се налазе у другим министарствима и које су опредељене на локалном нивоу, што такође утиче на раст, подвукла је Михајловић.

Она је указала на то да у сектору грађевинарства и путарској индустрији немамо довољно радне снаге и да, на пример, на Коридору 10 увозимо радну снагу из БиХ и Албаније.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs