Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Радити на реализацији циљева Агенде УН о одрживом развоју до 2030.

Радити на реализацији циљева Агенде УН о одрживом развоју до 2030.

Београд, 23. октобар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је неопходно обезбедити да сва деца имају приступ предшколском образовању, али и бесплатно и квалитетно основно и средње образовање.

Ђукић Дејановић је на конститутивном састанку у новом сазиву Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, истакла да су то само неки од циљева тог документа, додавши да Агенда има 17 циљева и 169 потциљева, међу којима су искорењивање сиромаштва, смањење смртности мајки и новорођенчади, као и смањење за трећину смртности од незаразних болести.

Такође, како је навела, неки од циљева тог документа су и окончање свих облика дискриминације жена и девојчица, као и свих облика насиља над женама.

Она је истакла да су циљеви одрживог развоја и једнак приступ безбедној и јефтиној пијаћој води за све, као и енергетска ефикасност, наводећи да су ти циљеви обавеза која треба да се реализује до 2030. године, с обзиром на то да је Србија заједно са још 150 земаља широм света потписница Агенде.

УН желе да се на најправилнији начин мисли о одрживом развоју и бољој будућности, да свака земља има своје националне приоритете и да се на сваком од потциљева ради до 2030. године, објаснила је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, циљеви УН су на неки начин обавеза држава потписница Агенде, али и обавеза која је у интересу грађана Србије, јер обезбеђује смањење сиромаштва, боље климатске факторе, запошљавање, боље здравство, индустријализацију, јачање институција.

Стални координатор УН у Србији Карла Робин Херши рекла је да су Уједињене нације посвећене реализацији Агенде одрживог развоја од самог почетка, те да је у том погледу важна и регионална сарадња.

Уједињене нације су, како је нагласила, недавно потврдиле петогодишњи оквир сарадње са Србијом, ослоњен на пет стубова који доприносе процесу приступања ЕУ, али и реализацији циљева одрживог развоја.

Она је објаснила да се ти стубови односе на унапређење управљања и владавину права, управљање људским ресурсима, економски раст и запосленост, заштиту животне средине и климатске промене.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs