Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Одржан "Велики школски час" у Шумарицама

Одржан "Велики школски час" у Шумарицама

Крагујевац, 21. октобар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Републике Србије Александар Вучић присуствовали су данас у Шумарицама одржавању "Великог школског часа", којим се сваке године обележава Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.


Обележавању у Шумарицама присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, амбасадори Немачке, Аустрије, Русије, Палестине, Белорусије, као и бројне делегације из Србије и иностранства.

Молебан је код споменика ђацима и професорима стрељаним у Другом светском рату служио владика шумадијски Јован са свештенством.

Венце испред споменика „Пето 3“ у Шумарицама, где су немачки нацисти 21. октобра 1941. године стрељали 2.792 цивила, положили су, поред Вучића, и представници Владе Србије, амбасадори Немачке, Аустрије, Русије у Србији.


Крагујевац и Србија сваке године свету, Даном сећања на српске жртве у Другом светском рату, шаље поруку да се никада и нигде не понови такав злочин када су немачки окупатори у једном дану стрељали више хиљада цивила.

Тај догађај представља један од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату и један је од најтрагичнијих који се догодио на тлу Србије у том рату.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано приближно 7.000 цивила, међу којима је било и 270 деце.

Немачки окупатор стрељао је цивиле у Крагујевцу у знак одмазде, а повод су били немачки губици у борбама 1. октобра на путу Крагујевац–Горњи Милановац, у којем су Немци имали 10 мртвих и 26 рањених војника.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs