Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Неопходан дугорочан рад на поправљању демографске слике

Неопходан дугорочан рад на поправљању демографске слике

Ниш, 20. октобар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић-Дејановић изјавила је данас у Нишу да је прошла година по демографским параметрима најлошија у последњих 112 година, а подаци показују да је више од 100.000 људи умрло, док је рођено мање од 65.000.


Ђукић-Дејановић је у обраћању на научној конференцији на тему демографске ситуације у југоисточној Србији рекла да у појединим срединама, где је увек био добар природни приштај, као што је Нови Пазар, по први пут је прошле године забележен пад прираштаја.

То је реалност, да је 2016. година по свим параметрима била јако лоша, истакла је Ђукић-Дејановић и додала да је све то био аларм за увођење ресора на чијем је челу, који се бави поправљањем демографске будућности Србије.

Истовремено, она је истакла да се на југоистоку Србије на 1.000 становника роди девет беба, док у просеку умре 14 људи, а подаци показују да се у појединим општинама роди само четири до пет беба, а умре 20 становника.

Ђукић-Дејановић је напоменула да има и општина у којима се у једном периоду од годину дана није родила ниједна беба, што је био случај са Црном Травом 2013. године.

Забрињавајуће је да нас је сваке године за један град мање, истакла је Ђукић-Дејановић, додавши да се у овој Влади Србије нашло разумевање за примену пронаталитетних мера.

У том смислу, министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику подсетила је да је први пут отворена буџетска линија за финансијску подршку породици, која треба да буде већа, а први пут се раде озбиљна истраживања и дају предлози како направити корак ка бољој демографској будућности.

Ђукић-Дејановић је указала да је први пут седам општина на југоистоку Србије направило своје пројекте за које су добили средства, како би радили на поправљању демографске слике на локалу и најавила да је у плану да се локалне самоуправе активирају.

Чињеница да је држава показала вољу да ради на овом проблему не значи да треба донети добра акта. Ми од 2008. године имамо перфектну стратегију која се није примењивала. Политичка воља мора да се преточи у градове и општине и то мора бити право и обавеза људи који живе на територији једне општине, нагласила је Ђукић-Дејановић.

Она је истакла да је Закон о финансијској подршци породице најдиректнија помоћ породицама, али да нису само финансијски проблеми оно што доприноси лошој демографској слици и указала да је Србија земља са огромним бројем малолетничких трудноћа са лошим последицама по фертилитет жена и по њихову способност да касније буду мајке.

То, додала је министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику, значи да немамо ни довољног нивоа знања о репродуктивном здрављу и сексуалном образовању, јер је то у нашој средини табу и о томе се у породици не разговара, док ни у школама нема довољно програма који посвећују пажњу тој теми.

Тако да је и подршка мајкама и образовање и активирање другог родитеља, партнера, уз усклађивање рада и родитељства и финансијску подршку јако важно, закључила је министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs