Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Приказ способности Војске Србије на вежби "Слобода 2017"

Приказ способности Војске Србије на вежби "Слобода 2017"

Београд, 20. октобар 2017. године – Највише државно и војно руководство Републике Србије присуствовало је данас војној вежби "Слобода 2017", која је одржана на Аеродрому Батајница поводом обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.


Приказу дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“ присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Србије Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу и представници дипломатског кора.

Вучић је том приликом истакао да хоћемо јаку, развијену државу која ће свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер, поручивши да ће наша земља бити довољно снажна, способна и опремљена да никоме више не дозволи да потцени живот људи у Србији.

Он је указао на то да тежимо историјском дуговечном договору са Албанцима, да хоћемо комшијски живот и пријатељство са Бошњацима, већу повезаност са Црном Гором, добре односе са Хрватском.

Свима мора да буде јасно да се не плашимо да преговарамо, али нека нико не мисли да преговарамо зато што се плашимо. И данас, пред војском која је сваког дана све боље опремљена, снажнија и обученија и која ће бити све боље плаћена, та је порука јаснија него икада, нагласио је председник.


Вучић је исказао захвалност председнику Русије Владимиру Путину и министру Шојгуу за наоружање које су нам дали, као и европским пријатељима на подршци у развоју наше земље.

Председник Србије и руски министар одбране симболично су, након приказа војне вежбе, обавили примопредају мигова које је Србија набавила од Русије.

Вучић је Шојгуу предао један од шест парадних бодежа са серијским бројевима мигова, који ће бити изложени у Војном музеју у Русији.

На вежби "Слобода 2017", централном догађају обележавања 73-годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, представљена је најбоља опрема и оперативне способности Војске Србије.

Грађани су могли да виде више од 2.200 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 130 различитих возила, 30 авиона и хеликоптера.


Војска Србије је представила наоружање српских јединица и део оперативних активности, а над Батајницом су надлетали авиони и хеликоптери, док су грађани први пут могли да виде и нове мигове 29.

Војска Србије је представила и "Пројекат 1500" – елитну јединицу састављену од најбољих војника, наоружаних најмодернијим оружјем.

На вежби су се изводиле радне операције, међу којима и дејство специјалних снага у ослобађању грађана, односно решавање талачке кризе, а поред наоружања приказан је и део из производног програма домаће наменске индустрије.

Српски војници представили су борбену спремност кроз различите сегменте, који углавном подразумевају решавање различитих талачких ситуација и противтерористичке борбе.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs