Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Скупштина Србије усвојила четири закона

Скупштина Србије усвојила четири закона

Београд, 17. октобар 2017. године – Народна скупштина Републике Србије усвојила је данас Закон о Националној академији за јавну управу, према којем ће сви службеници, и на републичком и на локалном нивоу, пролазити кроз обуке у овој институцији.

Фото: Фонет

Академија ће почети са радом средином наредне године, а очекује се да ће у потпуности трансформисати јавну управу и обезбедити ефикасније, љубазније и боље упућене службенике.

Парламант је данас усвојио и Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, којим се корисницима омогућава да преко свог мобилног телефона користе квалификовани електронски потпис у трансакцијама и електронској комуникацији.

Овим законом електронски документ биће изједначен са папирним, што би требало да омасови примену квалификованог електронског потписа који ће бити еквивалент својеручном потпису.

Посланици су изгласали и Закон о изменама и допунама Закона о државним службеницима, који, између осталог, утврђује да службеник који је запослен на неодређено време у органу или служби аутономне покрајине, јединице локалне самоуправе, градске службе, може бити преузет без конкурса у државни орган, ако се о томе споразумеју руководиоци тих органа и служби.

Усвојен је и Закон о изменама Закона о информационој безбедности који уређује мере заштите од безбедносних ризика у информационо-комуникационим системима, одговорности правних лица приликом управљања и коришћења тих система.

Изменама тог закона предвиђено је да послове Центра за безбедност ИКТ система (ЦЕРТ) републичких органа обавља орган надлежан за пројектовање, развој, изградњу, одржавање и унапређење рачунарске мреже републичких органа, за чије је обављање сада надлежна Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.

На седници је усвојена и Одлука о измени Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs