Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Ветропарк у Чибуку највећи пројекат те врсте у Југоисточној Европи

Ветропарк у Чибуку највећи пројекат те врсте у Југоисточној Европи

Београд, 16. октобар 2017. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић оценио је данас, након потписивања уговора о финансирању ветропарка са компанијом из Уједињених Арапских Емирата, да је ветропарк у Чибуку највећи пројекат те врсте у Југоисточној Европи, али и највећа појединачна приватна инвестиција у Србији.

Фото: Танјуг

Антић је навео да је реч о великом пројекту за Банат и за Србију, додавши да је у питању ветропарк снаге 158 мегавата, што је отприлике 32 процената укупних наших пројеката из енергије ветра.

Добили смо пројекат који гарантује да ће Србија до 2020. године повећати учешће обновљивих извора енергије на 27 одсто наше укупне потрошње, рекао је министар.

Према његовим речима, потписивање уговора представља изузетан догађај за будућност нашег енергетског сектора и доказ да је Србија направила технолошки искорак и да улази у корак са развијеним државама Западне Европе.

Влада Србије је направила пионирске кораке кад су у питању обновљиви извори, при чему смо стигли до неких стотинак мегавата из свих извора, рекао је Антић.

Он је изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу, који му је, како је навео, пружио подршку као министру да овакви пројекти заживе и да добију ширу друштвену подршку.

Верујем, како је подвукао, да са овим пројектом наш енергетски сектор добија потпуно нову димензију и да можемо слободно да кажемо да смо обезбедили енергетску будућност Србије.

Министар је објаснио да је реч о пројекту који је развила компанија "Масдар" из Уједињених Арапских Емирата, а која се бави новим енергијама.

Фото: Танјуг

То је још један доказ изузетних односа Србије и Емирата који су последица изузетног односа који постоји међу лидерима наших земаља. Успели смо да добре политичке односе преточимо у један значајан пројекат, поручио је он.

Антић је пренео захвалност партнерима из Уједињених Арапских Емирата, који су развојем овог пројекта показали колико верују у Србију, као и то да је Србија постала сигурна тачка у Европи за инвестирање.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас потписивању кредитне линије за изградњу ветропарка у Чибуку, површине 37 квадратних километара, највећег комерцијалног пројекта у области енергије ветра у Србији и Западном Балкану.

Ветропарк је снаге 158 мегавата, а састојаће се од 57 турбина и производиће до 457 гигават-часова електричне енергије годишње, при чему се завршетак планира до краја 2018. године.

Од пројекта се очекује да ће довести електричну енергију у приближно 113.000 домаћинстава и смањити емисију гасова за више од 370 хиљада тона угљен-диоксида годишње.

Ветропарк Чибук 1 допринеће отварању 400 радних места током изградње, као и изградњи 50 километара нових путева.

Кредитна линија потписана је између компаније Ветроелектране Балкана Д.О.О Београд и Међународне финансијске корпорације (IFC) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs