Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Неопходна сарадња у спречавању високотехнолошког криминала

Неопходна сарадња у спречавању високотехнолошког криминала

Београд, 13. октобар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да је наша држава свесна свих претњи које прате развој нових технологија и система, и додао да је информациона безбедност један од стратешких приоритета.


Стефановић је на Београдском безбедносном форуму рекао да је неспорно да коришћење информационих и комуникационих технологија доноси мноштво добробити друштву у целини, као што су ефикаснији пословни процеси, доступност информација, сервиси електронске управе или веће могућности комуникације.

Међутим, како је додао, због наглог повећања коришћења информационо-комуникационих технологија и њиховог развоја, које није пратио адекватан развој безбедносних механизама и мера, ризици по безбедност информација, сервиса и система се повећавају.

Он је указао на то да су напади на информационо-комуникационе системе у сталном порасту, како на глобалном нивоу, тако и у Србији и да они могу прекинути функционисање сервиса, направити огромне финансијске штете, угрозити приватност и податке грађана, па чак и нарушити националну и глобалну безбедност.

Повезаност рачунара и система путем интернета утиче да они буду рањивији и угроженији, па с тим у вези, већина напада има међународни карактер, а они се могу вршити са територија различитих држава и причињавати штету која није ограничена само на једну земљу.

Зато је квалитетна комуникација и размена релевантних информација о нападима између држава од круцијалног значаја и доприноси томе да се инциденти зауставе и умање, а учиниоци открију и онеспособе, указао је потпредседник Владе.

Он је, подсетивши на то да Министарство унутрашњих послова посвећује велику пажњу информационој безбедности, напоменуо да је пре више од две године у МУП-у основан Центар за реаговање на нападе на информациони систем.

Министарство унутрашњих послова већ примењује опсежне мере заштите информација, захваљујући којима у досадашњем раду није било случајева који би претили да угрозе податке или деградирају карактеристике система, објаснио је потпредседник Владе.

Стефановић се, говорећи о претњама на интернету, осврнуо на претње које вребају децу и изазове са којима се суочавају и њихови родитељи тим поводом.

Управо је и то био разлог да предложимо увођење новог предмета у основним школама од ове године "Основи безбедности деце", који је намењен ученицима четвртог и шестог разреда. Једна од тема предавања је и безбедност деце на интернету, што су одлично прихватили не само ученици, већ и родитељи и професори, рекао је он.

Стефановић је поменуо и акцију "Армагедон" коју полиција у континуитету спроводи већ седам година, а током које је ухапшено 180 особа због сумње да су починили кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Потпредседник Владе је истакао да је међународна сарадња од изузетног значаја и у борби против високотехнолошког, али и других врста криминала.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs