Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Приштина недоследан партнер у дијалогу о Космету

Приштина недоследан партнер у дијалогу о Космету

Београд, 13. октобар 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Републике Србије Марко Ђурић поновио је данас да је Србија у потпуности посвећена решавању великог, генерацијског косовског проблема кроз дијалог, али и упозорио на то да Београд нема у Приштини партнера за спровођење постигнутих споразума.

Фото: Танјуг

Ђурић је, учествујући на панелу Београдског безбедносног форума, навео да је у протеклом периоду постигнут велики број договора, али да је Приштина укинула званичника у администрацији задуженог за имплементацију.

Месецима немамо партнера за дијалог и имплементацију. Сада висимо у ваздуху и зависимо од њихове милости да именују некога ко ће се бавити тим послом, нагласио је он.

Време је да у трагању за решењем почне да се узима у обзир и то шта Албанци и Срби на Космету желе, нагласио је Ђурић, додавши да није сигуран да је то чињено подједнако за оба народа у претходним годинама.

Такође, он је указао на то да за Србе Космет представља аутономну покрајину, док је за Албанце и део света независна држава, али да становништво у покрајини није задовољно стањем и статусом.

Ђурић је с тим у вези објаснио да један велики број Албанаца жели да буде део неке друге државне организације, на пример такозване велике Албаније, док Срби желе да Космет остане део Србије.

Мало је оних који су срећни због ситуације каква је сада, навео је он, уз напомену да је социјално-економска ситуација врло лоша.

Спремни смо да радимо са Приштином на питањима боље економије, више радних места, мање незапослености, јер од тога користи имају обе стране, нагласио је Ђурић, уз поруку да нормалност значи не бавити се статусом него условима за бољи живот обичних људи.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs