Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Почео са радом Национални портал отворених података

Почео са радом Национални портал отворених података

Београд, 12. октобар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Национални портал отворених података, који је данас почео са радом и на којем ће се наћи информације државних органа, институција, локалних заједница и других организација, важан за привреду и одржив и динамичан развој земље.


Брнабић је на промоцији овог портала у Стартит центру у Београду истакла да ће отворени подаци омогућити ефикаснију и транспарентнију јавну управу и смањити корупцију, и истовремено упутила позив свим инстутуцијама да своје податке учине доступним јавности.

Позивам све органе у оквиру Владе Србије, све државне органе и институције, као и локалне самоуправе да приступе отварању својих података, поновила је она и исказала захвалност свима који су учествовали у стварању и импелемтацији поменутог портала.

Премијерка је у реализацији овог пројекта истакла улогу Светске банке, Фонда за добру управу Велике Британије, Шведске агенције за међународни развој (СИДА), као и УНДП и новостворене Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Према њеним речима, програм "Отворени подаци – отворене могућности" укупно ће имати вредност милион долара.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић рекао је да је широм света установљено да отворени подаци утичу на привредни раст, чине јавну управу ефикаснијом, омогућавају квалитетније услуге за грађане, развијају транспарентност и смањују простор за корупцију.

Европска унија је, како је навео, међу првима препознала значај отварања података у поседима органа јавне власти, при чему је још 2003. године донела директиву о поновној употреби информација јавног сектора која је унапређена 2013. године.

Европска комисија процењује да ће отварање података створити тржиште вредно 40 милијарди евра годишње, док ће укупна вредност коју ће ово тржиште донети привреди ЕУ достићи 200 милијарди евра, указао је Јовановић.

Према његовим речима, портал чини неколико ставки, а то су организације које деле своје податке и којих тренутно има девет, скупови података којих сада има 45, ресурси којих има 139, корисници којих има 76 и употреба података којих за сада има три.

Кроз отварање података држава развија креативни бизнис и економију знања, истакао је он и додао да је значај овог пројекта препознат и у експозеу председнице Владе, која је дубоко посвећена процесу дигитализације и свим пројектима тој области.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф подсетио је на то да је ово један од бројних пројеката које Влада те земље подржава кроз Фонд за добру управу.

Од 2015. године до сада подржали смо реформске процесе кроз више од 40 пројеката у укупној вредности од седам милиона евра, прецизирао је он и објаснио да отварање података владиних институција доприноси повећању транспарентности рада, демократске контроле и унапређују сервис за грађане и привреду.

Киф је напоменуо да ће на самиту земаља Западног Балкана у Лондону дигитализација бити водећа тема јер је отварање података и економски важно.

Према његовој оцени, Србија има јасно дефинисане циљеве и остварује значајне резултате у овој области.

Национални портал отворених података (www.дата.гов.рс), који је представљен у оквиру кампање „Отворени подаци-отворене могућности“, централно је место на којем ће бити обједињени подаци државних органа и стављени на располагање грађанима, приватном и невладином сектору.

Податке са националног портала предузетници ће моћи да користе, мењају и комбинују без ограничења, како би унапредили своје пословање, а грађани и цивилно друштво имаће прилику да се боље информишу и лакше укључе у процесе одлучивања.

Национални портал отворених података још један је од пројеката у оквиру дигитализације јавне управе, што је један од приоритета Владе Србије.

На овом порталу данас је своје податке отворило девет институција међу којима су МУП, Агенција за лекове, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и други.

Отварање портала су финансијски помогли Велика Британија и Шведска са милион долара, а данас је потписан уговор за прву траншу од 300.000 долара.

ВИДЕО: Обраћање премијерке Брнабић на промоцији Националног портала отворених података у Стартит центру
Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs