Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Поглавља 23 и 24 значајна за напредак у евроинтеграцијама

Поглавља 23 и 24 значајна за напредак у евроинтеграцијама

Београд, 12. октобар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар правде Нела Кубуровић састали су се данас са генералним директором Дирекције ЕУ за преговоре о проширењу и суседску политику Кристијаном Данијелсоном.


Стефановић и Кубуровић су свом саговорнику представили резултате спровођења акционих планова за преговарачка поглавља 23 и 24.

Стефановић је изразио задовољство реализацијом мера предвиђеним Акционим планом за Поглавље 24, додавши да су МУП и Преговарачка група за Поглавље 24 спремни за евентуалну ревизију Акционог плана за то поглавље, посебно у погледу ревизије рокова за реализацију активности и извора њиховог финансирања.

Кубуровић је истакла да су предстојеће измене Устава Србије, које се односе на јачање независности и одговорности правосуђа, један од најважнијих задатака који стоје пред Србијом.

Она је оценила да је то сложен процес у којем се морају чути сви ставови, како судија и тужилаца и стручне јавности, тако и цивилног сектора, те да ће нацрт измена Устава бити достављен и Венецијанској комисији, без чијег позитивног мишљења се неће ићи у даљу процедуру.

Такође, како је нагласила, у домену унапређења ефикасности судства остварен је велики успех у погледу смањења броја старих предмета, јер је за мање од годину дана решено 1,7 милиона тих предмета.

Када је у питању борба против корупције, Кубуровић је истакла доношење Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, чија примена почиње 1. марта 2018. године, до када предстоје обуке за његову примену.

Она је указала и на то да ће се до краја године пред народним посланицима наћи и предлог новог закона о Агенцији за борбу против корупције, који треба да унапреди рад те институције, у циљу јачања превентивних механизама у борби против корупције.

Данијелсон је истакао значај преговарачких поглавља 23 и 24, наводећи да ће од прогреса у тим поглављима зависити и напредак Србије на европском путу, због чега ће се пажљиво пратити испуњавање мера из акционих планова за спровођење тих поглавља.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs