Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Србија посвећена бризи о деци и породици

Србија посвећена бризи о деци и породици

Београд, 12. октобар 2017. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас на међународној конференцији „Улагање у децу – добробит за сву децу“ да је Влади Србије на првом месту борба против сиромаштва деце.


Ђорђевић је на овом скупу, који су организовали Мрежа организација за децу Србије (МОДС), Еурочајлд, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије (СИПРУ) и Уницеф, указао на то да је Србија, као и земље ЕУ, посвећена повећању издвајања за децу и породице.

Борба против сиромаштва деце је приоритет и зато ћемо интензивирати рад на спровођењу Циљева одрживог развоја, током којег Србија користи међународну праксу у развијању многобројних услуга које ће бити подршка породицама са децом, рекао је он.

Такође, како је истакао, обезбеђивање минималне финансијске сигурности породици са децом држава реализује кроз примену Закона о социјалној заштити и Закона о финансијској подршци породици са децом, као и кроз заштиту права детета.

Министар је објаснио да је припремљен Нацрт закона о финансијској подршци породици са децом, који ће бити упућен у даљу процедуру најпре Влади, а потом и парламенту, како би до краја године био усвојен тај закон, а чија би примена отпочела почетком наредне године.

Утврђене су мере за подстицај рађања, нагласио је Ђорђевић и објаснио да је новина то што ће накнаду прихода, у трајању од годину дана, моћи да остваре и жене које нису у радном односу, већ обављају самосталну делатност, ангажоване су по основу привремених и повремених послова, уговора о делу или ауторских уговора.

Према његовим речима, износ родитељског додатка за прво дете биће значајно већи у односу на тренутни који износи 39 хиљада динара, а предлог је да буде 100 хиљада динара.

За децу са сметњама у развоју и инвалидитетом, дечји додатак биће већи за 50 одсто, најавио је министар и додао да Влада настоји да, иако ограничена тренутном економском ситуацијом, обезбеди више средстава за улагања у децу, што ће бити континуинирани задатак.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику и председник Савета за права детета Славица Ђукић Дејановић поручила је да Србија има спремне мере и законе којима ће дати кључан допринос улагању у децу.

Ђукић Дејановић је додала да ће борба против сиромаштва, исто као и здравље, образовање и родна равноправност, бити у фокусу државе.

На конференцији су представљене међународне и европске праксе и примери који доприносе смањењу сиромаштва и социјалне укључености деце.

Такође, наглашена је важност усклађивања јавних финансијских ресурса са политикама и законодавством које утичу на децу, као и посвећеност Србије борби против сиромаштва деце и испуњавању развојне агенде Уједињених нација (Циљева одрживог развоја УН).

Скупу су присуствовали државни секретар Министарства финансија Мирјана Ћојбашић, заменик директора Уницефа у Србији Северине Леонарди, представник Еурочајлда Мајк Шурман и менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Иван Секуловић, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs