Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Регионална стабилност од значаја за евроинтеграције Србије

Регионална стабилност од значаја за евроинтеграције Србије

Београд, 12. октобар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да нема успешних европских интеграција и одрживог економског развоја без регионалне стабилности, и истакла да је у претходном периоду Србија слала добре сигнале да је отворена и флексибилна земља.


Брнабић је, учествујући на Београдском безбедносном форуму, у оквиру теме о доприносу партнерства Србије и НАТО безбедности Западног Балкана, рекла да се Европска унија заложила за овај регион кроз Берлински процес, а да Србија представља извор стабилности у региону.

Она је навела да постоје три стуба стабилности Западног Балкана, додавши да су то повезивање преко инфраструктурних пројеката, попут ауто-пута Ниш–Приштина–Тирана и гасне конекције с Бугарском, економска сарадња и оснивање канцеларија за младе.

Председница Владе је истакла да је Србија највећа земља региона, али је уједно и мало тржиште, због чега ако имамо било какву нестабилност, и са свим улагањима и економским резултатима, нећемо бити посматрани као успешна земља.

Брнабић је нагласила да је у том смислу Србија слала добре сигнале да је отворена и флексибилна земља, те да јој је стабилност од кључног значаја, чему значајно доприноси и Европска унија кроз Берлински процес.

Истовремено, премијерка је истакла да наша земља има одличну сарадњу са НАТО преко програма ИПАП и ПФП, где имамо много заједничких активности.

Она је подсетила на то да је у Подгорици разговарала с потпредседником САД Мајком Пенсом и да му је том приликом пренела да Србија разуме да земље у региону желе да уђу у НАТО, али да једнако очекује да те земље и НАТО разумеју нашу намеру да останемо војно неутрални.

То што су четири земље региона чланице НАТО, а две желе да уђу у чланство, не мења нашу позицију, нити видимо било какву претњу по наш суверенитет и интегритет и спољну политику. Све док они поштују нашу позицију, ми нећемо имати проблема са тим, подвукла је Брнабић.

Према њеним речима, да је Србија војно неутрална земља потврђују и бројке – у 2016. години учествовала је у 16 мултинационалних вежби, од тога девет билатерално са САД, две са Русијом, две са земљама региона.

Ове године је, како је додала, било 13 војних активности са НАТО или њеним чланицама, седам са САД, две са Русијом.

Србија је прва у региону, седма у Европи у погледу учешћа у УН и ЕУ мировним мисијама, и 3.044 припадника наше војске учествовала су у њима, чиме се поносимо, поручила је Брнабић.

Председници Владе је на овом скупу саговорник била заменик генералног секретара војне алијансе Роуз Готемилер.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs