Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Пошумљавањем ублажити ефекте климатских промена

Пошумљавањем ублажити ефекте климатских промена

Београд, 11. октобар 2017. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван поручио је данас да је пошумљавање најефикаснији, најједноставнији и најјефтинији начин да се ублаже ефекти климатских промена, уз напомену да ће се ресорно министарство тиме активно бавити.

Фото: infobiro.tv

Триван је, учествујући на међународном симпозијуму о климатским променама "Промена климе земље: наука и утицај" у САНУ, навео да је у последњих пет година пошумљено више од 750 хектара земље у Београду, додавши да је то политика коју ће Министарство убудуће водити.

Он је оценио да смо планету претворили у једно велико пољопривредно газдинство, те да у пошумљавању треба потражити лек, наводећи да се сваке године уништи шума величине једног Португала.

Када би свако од нас, како је подвукао, годишње посадио два до три стабла, она би за десетак година дала више кисеоника, утицала на спречавање бујица и ерозија, дотакла пијаћу воду и везала земљиште.

Према његовим речима, то је у једној реченици бар пет корисних функција једног дрвета, а да не кошта много, нити одузима време.

Министар је, указавши на чињеницу да имамо промену климе, истакао да о томе говоре високе летње температуре и све мање снегова који више нису уобичајена појава на планинама у Србији.

Ово је најозбиљнија тема на планети, она представља нашу истину, и четрдесет година уназад говоримо о одрживом развоју, а да се ни за милиметар нисмо померили, поручио је Триван и указао на то да у основи онога што радимо и уништавамо лежи профит као мотив.

На међународном симпозијуму о климатским променама, који ће трајати до 13. октобра, разматраће се постојеће и могуће климатске промене, као и њихов утицај на бројна витална питања, као што су вода, пољопривреда, енергетика, економија и здравље.

Овај научни скуп окупља велики број научника из Србије, Европе, САД, Јапана и Кине.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs