Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Потписана Декларација о оснивању Савета за сарадњу са Турском

Потписана Декларација о оснивању Савета за сарадњу са Турском

Београд, 10. октобар 2017. године – Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потписали су данас у Београду Заједничку политичку декларацију о оснивању Високог савета за сарадњу Србије и Турске.

Фото: Фонет

Вучић је претходно на састанку делегација двеју земаља у Палати Србија, на којем је учествовао и председник Ердоган, рекао да је Србија искрени пријатељ Турске, преневши да је презадовољан састанком тет-а-тет са својим турским колегом.

Он је изразио захвалност турском председнику због тога што је делегација те земље дошла у великом броју, и подсетио на то да је Србија независна и суверена земља и да наш однос према Турској никада неће зависити од односа других земаља према њој.

Имамо много заједничких интереса у региону, пре свега мир и стабилност који су од суштинског значаја и зато водимо дијалог са Приштином, који за нас није нимало лак, подвукао је председник Србије.

Вучић је оценио да је много тога урађено и да се ситуација у БиХ стабилизује, и закључио да Србија никада није била фактор нестабилности на Балкану.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са Ердоганом најавио да ће бити потписан меморандум са турском компанијом "Таип", која ће инвестирати у Краљеву и у том граду запослити 2.500 људи.

Председник Републике је исказао захвалност турским инвеститорима на тој, али и на свим другим инвестицијама у Србији, нагласивши да су најбољи могући односи са Турском од великог интереса и значаја за нашу земљу.

Фото: Фонет

Вучић је пренео да је изузетно задовољан постигнутим споразумима и нивоом међусобног разумевања, и објаснио да потписана декларација подразумева састанке једанпут годишње, наизменично у Србији и Турској, али и бројне састанке и разговоре министара и конкретизацију договореног.

Према његовим речима, уместо најављених 10, потписано је чак 12 међудржавних споразума, док ће још четири таква документа бити потписана сутра у Новом Пазару.

Ердоган је поручио да ће турским привредницима дати подршку за улагање у Србију, уз оцену да су потписивањем 12 споразума у различитим областима направљени добри темељи за будућу сарадњу.

Он је указао на то да обим трговинске размене између две земље износи 800 милиона долара, док би до краја године могао да пређе милијарду долара, али то није довољно јер је циљ да она достигне ниво од три, односно пет милијарди долара у што краћем року.

Ердоган је подвукао да је Турска посебно радила на пољу инфраструктуре, изградњи мостова, тунела и брзих железница, метроа, при чему је за 15 година успела да направи 19.000 километара путева, што је довело до повећања обима транспорта.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs