Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Српски тужиоци и полицајци на обуци у Италији

Српски тужиоци и полицајци на обуци у Италији

Београд/Рим, 10. октобар 2017. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић и командант Финансијске полиције Италије Ђорђо Тоски потписали су данас у Риму Меморандум о сарадњи, при чему је тим документом предвиђена специјална обука српских тужилаца и полицајаца у Италији за кривична дела из области пореског и финансијског криминала.


Кубуровић и Тоски су том приликом истакли значај међународне сарадње у борби против организованог криминала и корупције, имајући у виду да у данашње време криминал не познаје границе.

Кубуровић је нагласила да ће овај документ омогућити обуку и специјализацију тужилаца и полиције у борби против кривичних дела са коруптивним елементима.

Та борба ће, како је навела, свој пуни замах узети почетком рада посебних одељења четири виша тужилаштва, у складу са новим Законом о организацији надлежности државних органа за сузбијање организованог криминала.

Она је у складу са тим изразила наду да ће овај споразум ојачати наше тужиоце и полицију и да ћемо имати обострану корист у борби против корупције.

Тоски је, подсећајући на то да Италија већ низ година сарађује са Србијом на пољу борбе против свих облика криминала, изнео уверење да ће овај вид сарадње бити још један корак подршке Србији на њеном европском путу.

Данашњи меморандум потписан је у оквиру Споразума о сарадњи између два министарства, који је потписан још 2013. године.

Према данашњем споразуму по пет носилаца јавнотужилачке функције, односно полицијских службеника, биће упућени на курсеве напредне обуке у Школу пореске полиције у италијанском граду Лидо ди Остија, у којем се налази седиште Међународне академије за пореска кривична дела Организације за економску сарадњу и развој.

Тужиоци и полицијаци, које ће одредити републички јавни тужилац у Србији, односно Министарство унутрашњих послова, похађаће обуку у складу са образовним планом који се припрема сваке године у циљу остваривања потреба припадника италијанске финансијске полиције.

Они ће након завршетка напредне обуке у Италији стечена знања примењивати у пуном обиму ради постизања циљева прописаних Стратегијом истрага финансијског криминала за 2015–2016. годину Републике Србије.

Трошкове напредне обуке, поделиће домаћин и ресорна министарства Србије. Овај вид сарадње има за циљ што ефикасније спречавање корупције, кријумчарења и међународне утаје пореза, као и промовисање најбољих пракси.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs