Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Влада усвојила Предлог закона о дуалном образовању

Влада усвојила Предлог закона о дуалном образовању

Београд, 9. октобар 2017. године – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о дуалном образовању, чијим усвајањем у Народној скупштини ће се омогућити ефикасније образовање, а младима запошљавање одмах после средње школе.

Циљ закона је прилагођавање средњег стручног образовања потребама привреде, смањивање стопе незапослености младих до 25. годинe и јачање конкурентности привреде Републике Србије на регионалном и глобалном нивоу.

Влада Републике Србије усвојила је предлоге закона о измена и допунама закона о предшколском, основном и средњем образовању.

Предлози закона односе се, пре свега, на усаглашавање са предлогом системског просветног закона који је недавно усвојила Народна скупштина. Њима се редефинише време ученика проведено у школи, чиме се гради другачија слика школе која треба да буде место за учење и развој ученика, али се и ослобађа простор за ваннаставне активности које су раније биле запостављене.

Такође, проширују се могућности за образовни туризам – школе и специјализоване установе за децу и ученике које имају одговарајуће услове могу постати центри за реализацију наставе у природи чиме би се појефтинили трошкови оваквих активности а уједно би се потпомогао и развој на локалном нивоу.

Уводи се нови концепт државне матуре која треба да унапреди квалитет средњег образовања и омогући проходност ученицима на следеће нивое образовања.

Влада Републике Србије донела је Одлуку о образовању Радне групе за имплементацију пројекта „Јадар“. Радну групу чине представници Владе Србије и друштва „Рио Сава“, које припада глобалној рударској компанији „Рио Тинто група“ и која је већ уложила значајна средства у геолошка истраживања у Републици Србији.

Пројекат „Јадар“ представља значајну прилику да приватни сектор допринесе развоју рударског сектора у Републици Србији и да буде кључни покретач страних директних инвестиција.

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници Закључак о усвајању текста Меморандума о разумевању између Републике Србије и компаније „Тајпа текстил“ из Турске.

Та компанија водећи произвођач и извозник у области текстилне производње и тржишта, заинтересована је за отварање новог производног погона у Краљеву. Овим пројектом компанија би, у току петогодишњег инвестиционог периода, уложила у производњу 35 милиона евра и запослила око 2.500 нових радника.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs