Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Писмо Европској комисији следеће недеље

Писмо Европској комисији следеће недеље

Београд, 7. октобар 2017. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да ће писмо Европској комисији, у вези са њеним ставом да се случајеви Косова и Каталоније не могу поредити, предати следеће недеље председница Владе Ана Брнабић приликом посете Бриселу.

Фото: Танјуг

Кубуровић је гостујући на ТВ Пинк навела да је одређен тим који учествује у писању писма, као и да је више министара укључено.

Поред тога што очекујемо да нам се да одговор на ова питања, Србија ће изложити и хронологију дешавања и поступка деловања на Косову и Метохији, тако да верујемо да ће писмо бити поткрепљено аргументима и чињеницама, на које такође захтевамо да добијемо аргументоване одговоре, рекла је Кубуровић.

Према њеним речима, Влада Србије очекује да добије одговоре на питања, како то да важе двоструки аршини и стандарди, зашто се не признаје интегритет и суверенитет Републике Србије, те како може да се призна једнострано проглашена независност Косова.

Она је подсетила да је на Косову, за разлику од Каталоније, где је одржан референдум и где су се грађани могли да се изјасне да ли желе да остану или не у оквиру Шпаније, била потпуно другачија ситуација јер је независност Косова једнострано прогласила покрајинска скупштина.

Такође, министар правде је истакла да су изречене и неистине, да је независност Косова потврђена неким међународним актима, актима УН и подсећа да је положај и статус Косова регулисан Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Та резолуција управо помиње територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и да је Косово признато на тај начин, данас би било чланица УН, рекла је министар правде.

Кубуровић је подсетила да се свака три месеца подносе се извештаји УНМИК-а Савету безбедности УН, где се говори о стању на Косову и Метохији.

Самим тим што Косово није добило могућност да постане чланица Интерпола и Унеска, говори о томе да се можда мења и слика и представа у свету и драго ми је што је и председник Чешке Милош Земан реаговао, рекла је Кубуровић.

С друге стране, сматра Кубуровић, поставља се и питање неутралности ЕУ, која би требало да буде неутрална када је у питању Косово и Метохија, с обзиром на то да пет чланица ЕУ није признало независност, а Србија дугује велику захвалност тим поводом Шпанији, Словачкој, Румунији, Кипру и Грчкој.

И портпарол ЕУ Маја Коцијанчич је рекла да је Косово ''суи генерис'' случај, па покушавамо да добијемо одговор шта га то чини јединственим у односу на друге државе, где се поштује њихов Устав, за разлику од наше земље. Морате да дате аргументе зашто је нешто јединствен случај у свету. Иако смо кандидат за чланство у ЕУ, то не значи да треба да ћутимо и не одговоримо на неправду, закључила је Кубуровић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs